Actualitate

Cetățuia va fi reimaginată: mașinile, scoase din „peisaj”, accent pe latura istorică și pe spațiile verzi

Amenajarea Cetățuii a fost tema dezbaterii publice online de joi, 5 noiembrie 2020, a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

 

 


Zeci de clujeni au participat la dezbaterea publică privind conceptul de amenajare pentru Dealul Cetățuii, organizată joi seară de Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). Proiectul a fost realizat de către asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat. Suprafața studiată pentru amenajarea dealului Cetățuia este de 15 hectare (10 hectare aflate în proprietate publică), momentan proiectul aflându-se în faza realizării studiului de fezabilitate.

 


„Am prezentat conceptul de amenajare pentru un proiect extrem de important pentru clujeni, care a fost realizat în urma unui concurs de soluții derulat împreună cu Ordinul Arhitecților din România și cu Ordinul Arhitecților din România - filiala Transilvania. Proiectul câștigător a fost ales de către un juriu format din experți naționali și internaționali. Aceasta este cea de-a doua dezbatere publică pe acest subiect, prima fiind organizată înainte de lansarea concursului de soluții. Până în luna februarie ne dorim finalizarea studiului de fezabilitate, pe urmă vom trece la etapele următoare prevăzute de lege: PUZ, documentație tehnică pentru autorizația de construire, proiect tehnic. Sperăm ca acestea să fie finalizate până în lunile iulie-august 2021, astfel încât să putem lansa licitația pentru execuția lucrărilor”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de Dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca și coordonator CIIC.

Parcarea de la Belvedere va fi desființată, spațiul fiind redat pietonilor

În propunerea de proiect prezentată pentru reamenajarea Cetățuii, specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale. Practic, se propune accesibilizarea dealului printr-un sistem de alei extinse, dar subordonate peisajului. Se dorește, de asemenea, păstrarea accentului pe spațiile verzi și pe peisaje, iar ameliorarea imaginii urbane se va face în concordanţă cu caracterul istoric al zonei, prin dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale şi a spaţiilor destinate acestora, precum și a modalităţilor de deplasare velo, în detrimentul autoturismelor.


Specialiștii care au conceput proiectul au optat pentru desființarea parcării din spatele hotelului Belvedere. Vor fi câteva locuri pentru automobile mai jos, dar se va înființa stație de transport în comun electric.

Cetățuia devine un „hotspot” al socializării: terase, activități culturale și parcuri

Mobilierul urban va fi integrat unui concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu protejat. Astfel, proiectanții au propus, pe lângă un sistem de alei şi platforme pentru circulaţii pietonale şi velo, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă, sport si alte activităţi în aer liber, construcţii pentru activităţi culturale şi alimentaţie publică deschise publicului larg și terase sezoniere în spațiul public asociate acestor funcțiuni, grupuri sanitare, spaţii pentru administrare si întreţinere.


De asemenea, în peisaj vor fi integrate și elemente precum bănci dotate cu USB, panouri de afișaj și informare turistică, sistem de iluminat care să pună în evidență cadrul natural.

Turnul Parașutiștilor revine în prim-plan

 

În proiect a fost integrat și Turnul Parașutilor, care ar putea deveni un punct de reper pentru întreaga zonă. Întreagul concept de amenajare, cu detalii pentru fiecare zonă și pentru funcțiuni diverse poate fi consultat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică.


Proiectul va putea fi finanțat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2021 - 2027.

CITEȘTE ȘI

Dezbatere privind Masterplanul Sopor, primul cartier construit de la zero în ultimii 30 de ani în România. Proprietarii de case se tem că se vor trezi înconjurați de blocuri

 

abonare newsletter