Actualitate

100 km de piste de biciclete în județ. Cluj-Napoca ar putea fi legat de două obiective turistice

Consiliul Județean Cluj pregătește amenajarea a circa 100 km de piste de biciclete pe trei trasee distincte.

100-km-de-piste-de-biciclete-in-judet-cluj-napoca-ar-putea-fi-legat-de-doua-obiective-turistice 100-km-de-piste-de-biciclete-in-judet-cluj-napoca-ar-putea-fi-legat-de-doua-obiective-turistice

 

 


Consiliul Județean Cluj inițiază proiectul „VeloCluj”, prin care forul administrativ, din bugetul multianual al Județului Cluj, folosind infrastructura drumurilor județene, va realiza trei trasee pentru bicicliști.

 


Cele trei trasee identificate de Consiliul Județean Cluj pentru pistele de biciclete sunt:

1: Cluj-Napoca – Sălicea – Ciurila – Petreștii de Jos – Cheile Turzii
2: Cheile Turzii – Mihai Viteazu – Turda
3: Cluj-Napoca – Sălicea – Ciurila – Liteni – Săvădisla – Băișoara – Muntele Băișorii


Legătură între Cluj-Napoca și Cheile Turzii, respectiv Băișoara

„Pentru acest lucru vom utiliza drumurile județene pe tot traseul, pentru că avem drumuri județene peste tot. Modul de realizare este simplu: acostamentul drumului, iar acolo unde va fi nevoie exproprieri în funcție de drum și de starea fizică a drumului. Etapele sunt simple: dăm drumul la un studiu de prefezabilitate”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Studiul de prefezabilitate va indica numărul de potențiali utilizatori, traseul concret, dar și starea drumului și a situației juridice. Tișe promite că se va încerca simplificarea procedurilor și scurtarea duratei pentru implementarea proiectului. „VeloCluj” ar crea o conexiune cu două obiective importante: legătura între Cluj-Napoca și Cheile Turzii, respectiv Cluj-Napoca și Băișoara.


„Vom oferi o hartă cu aceste trasee. Este un început, un drum lung pentru a realiza piste de biciclete în județul Cluj, dar este un început pe care mi-l doresc. Sper că odată începute aceste lucrări – pe care le putem face având deja și drumuri județene de calitate superioară față de anii trecuți – putem face și piste de biciclete în județ”, a declarat Tișe, miercuri, într-o conferință de presă.

Termen optimist: 100 de km de piste pentru biciclete în doi ani

Președintele forului administrativ județean speră ca în doi ani să realizeze „cât mai mult din acest proiect, dacă nu toți cei 100 km”. Odată demarat „VeloCluj”, proiectul ar putea continua și în restul județului. „Nu putem garanta și nu putem promite un număr mai mare de kilometri pentru simplul fapt că nu am făcut nici măcar o analiză preliminară”, a recunoscut el, declarând că, dacă se dorește extinderea proiectului, este deschis la propunerile asociațiilor de bicicliști, însă „oamenii nu cred în povești” și că, dincolo de vorbe, el „își dorește să facă ceva”.


„Este un proiect pentru care vom munci în acești ani. Toate detaliile legate de proiect, termene, costuri, vor fi stabilite în studiul de prefezabilitate. În acești patru ani ne vom preocupa prin proiectul «VeloCluj», să realizăm cât mai mulți kilometri de piste de biciclete. Există acum până în Făget, la limita de ieșire din Cluj-Napoca. De la ieșirea spre Ciurila începe acest proiect și va continua în tot județul”, a explicat Tișe.

„Comunele de care vorbim (pe traseurile indicate – n.r.) nu o să aibă bani niciodată să realizeze pistele de biciclete, localitățile nu sunt, din păcate, nici în postura să rezolve problemele interne. Nici măcar comunele mari de lângă Cluj nu vor putea aloca bani pentru piste de biciclete atât timp cât au drumuri interne comunale neasfaltate sau au rețele de apă și canalizare neterminate. Nu sunt convins că o comună poate accesa acești bani”, a conchis Tișe, justificând investiția CJ Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca, „bătută măr” de Timișoara la capitolul piste pentru biciclete


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter