Actualitate

Dispar pădurile Clujului! Zeci de dosare penale pentru tăieri ilegale

Județul Cluj se află în topul județelor din România cu cele mai multe infracțiuni de tăieri ilegale de lemn, în primele șase luni ale anului.

Dispar pădurile Clujului! Zeci de dosare penale pentru tăieri ilegale Dispar pădurile Clujului! Zeci de dosare penale pentru tăieri ilegale

 

 


Instituțiile de control din subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) au întocmit 1.100 de dosare penale, doar în primele șase luni ale anului, iar 95% dintre acestea au fost încheiat pentru cazuri de tăieri ilegale identificate. Au fost efectuate 106.000 de controale în domeniul forestier.

„Aștept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de procurori. Țara are nevoie de exemple ale consecințelor unor astfel de infracțiuni. Totodată, vă asigur că, odată cu adoptarea Codului Silvic, numărul dosarelor penale se va dubla, cel puțin. Asta pentru că orice furt de lemn va fi considerat infracțiune”, informează ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe.


Cluj se află pe locul 2 în topul infracțiunilor de tăieri ilegale

Astfel, județele unde au fost identificate cele mai multe infracțiuni din România și au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Brașov, cu 131 de dosare, Cluj cu 95, Bacău cu 72, Covasna cu 71, Timiș cu 68, Argeș cu 61 și județul Mureș cu 58 de dosare penale.

„Sunt convins că stoparea în sine a tăierilor ilegale ar restabili cel mai mare grad de protecție al pădurilor noastre. Cred că, prin toate metodele pe care le punem în aceeași luptă, suntem tot mai aproape de ceea ce toată lumea își dorește: respect pentru pădure, respect pentru legea care o protejează”, a mai declarat ministrul.


Acesta a mai spus că au fost efectuate controale nu doar în pădure, ci și pe drumurile publice. Astfel, 48.000 de controale au fost efectuate asupra autovehiculelor care transportau material lemnos pe drumurile României. Încă de la începutul anului, autoritățile au surprins 12 transporturi ilegale de această natură. 

„Ne luptăm cu acest fenomen folosind mai multe metode. Acest cancer nu poate fi vindecat cu un singur medicament”, afirmă Alexe.


Ministrul mediului este de părere că monitorizarea pădurilor în timp real și prinderea infractorilor sunt în zadar, dacă aceștia nu sunt pedepsiți pe măsura ilegalităților comise. Este nevoie de sancțiuni care să descurajeze aceste intenții ilegale.

„Susținem modificări cheie ale Codului Silvic care vor promova o legislație de temut: cei care vor fi prinși că fură vor putea ajunge și în închisoare și cu autovehiculul cu care transportă lemnul ilegal, confiscat”, spune el.


Citește și:

Emil Boc, gospodarul! Primarul a pus umărul la amenajarea noului parc din Mănăștur FOTO

 

FOTO Cel mai nou parc din Florești, FINALIZAT. Localnicii vor alege numele

 

 

abonare newsletter