Actualitate

Ce prevede regulamentul pentru trotinetele electrice din Cluj? Amenzi pentru utilizatori, dar și pentru operatori

Primăria Cluj-Napoca a lansat în dezbatere publică regulamentul privind folosirea trotinetelor electrice închiriate. Sunt stabilite reguli pentru utilizarea și staționarea acestora, dar și amenzi pentru cei care nu le respectă.

Ce prevede regulamentul pentru trotinetele elctrice din Cluj? Amenzi pentru utilizatori, dar și pentru operatori Ce prevede regulamentul pentru trotinetele elctrice din Cluj? Amenzi pentru utilizatori, dar și pentru operatori

 

 


Regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice închiriate prin platforme online în regim self-service a fost lansat în dezbatere publică de Primăria Cluj-Napoca. Acesta prevede condițiile în care un operator poate implementa serviciul în oraș, spațiile unde este interzisă staționarea acestora și amenzile aferente nerespectării acestor prevederi.

 


Unde nu ai voie să lași trotineta?

Astfel, potrivit regulamentului, este interzisă amplasarea și staționarea trotinetelor electrice de către operatori și utilizatori a acestora în următoarele spații:

- Pe trotuare cu lățime mai mică de 2 m;
- În zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25 m înainte și după stație;
- Pe aliniamentele clădirilor sau a gardurilor;
- În zona standurilor de taxi, pe toată lungime standului;
- În zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea treceri și 25 m înainte și după trecerea de pietoni;
- În locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme;
- Pe spațile verzi;
- În intersecții și la mai puțin de 10 m de intersecții;
- În zona acceselor auto și pietonale;
- Pe șantierele în lucru de pe domeniul public;
- Pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.


În cazul trotuarelor cu lățimea de minim 2 m, amplasarea sau staționarea trotinetelor electrice se face în dispunere paralelă cu bordura, înspre carosabil, pe aliniamentul copacilor și stâlpilor de pe trotuar, acolo unde aceștia există, cu condiția aplicării lățimii maxime de 0,5 m din lățimea trotuarului. Proiecția trotinetei electrice va fi exclusiv pe trotuar.

De asemenea, se arată că amplasarea sau staționarea trotinetelor electrice este permisă pe zonele pietonale, în locații retrase care să nu împiedice accesul la diverse amenajări.


Operatorul, obligat să ridice trotinetele parcate ilegal. În caz contrar, le ridică RADP-ul

Potrivit Regulamentului, cei care aduc trotinete pentru închiriat în Cluj trebuie să anunțe exact numărul lor și să plătească o taxă anuală pentru ocuparea domeniului public

Mai mult, regulamentul impune operatorului să ridice trotinetele staționate în locațiile interzise în maxim 90 de minute. În caz contrar, acestea vor fi ridicate de pe domeniul public de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca (RADP) și se va aplica o taxă de ridicare al cărei cuantum este stabilit prin Hotărâre a Consiliului local a municipiului Cluj-Napoca.


Operatorii privați sunt obligați prin regulament să coopereze pentru crearea unei platforme accesibile publicului prin care să fie monitorizate spațial toate trotinetele din Cluj-Napoca.

Amenzi de la 200 la 2.500 de lei

Regulamentul prevede o serie de amenzi, atât pentru utilizatorii trotinetelor electrice, cât și pentru operatori. În primul rând, se sancționează cu amendă de la 200 de lei la 400 de lei staționarea trotinetelor electrice în locuri interzise (prevăzute la art. 6 din regulament), dar și neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staționate neregulamentar, în maxim 90 de minute.

Amenzi între 1.000 de lei și 2.500 de lei sunt prevăzute pentru amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatorii de flote de trotinete electrice fără avizul Serviciul Siguranță circulației din cadrul din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, dispunându-se totodată și ridicarea acestora de pe domeniul public, prin RADP dar și amplasarea pe domeniul public de către operatori a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în baza documentației depuse, și în aceast caz ele urmând a fi ridicate de RADP. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se va face de către Poliția Locală Cluj-Napoca.

Clujenii sunt invitați până la data de 21 septembrie să trimită sesizări, observații și puncte de vedere pe adresa de email a municipalității sau să le înregistreze la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni sau la orice primărie din cartier.

 

CITEȘTE ȘI

FOTO-Trotinete electrice parcate haotic prin Cluj-Napoca

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter