Actualitate

OMS: Copiii de 12 ani să poarte mască la fel ca adulții. Ce recomandări are organizația ?

Organizația Mondială a Sănătății vine cu recomandări detaliate pentru copii, în funcție de vârsta acestora pentru a se proteja cât mai bine de infectarea cu noul coronavirus.

OMS: Copiii de 12 ani să poarte mască la fel ca adulții. Ce recomandări are organizația ? OMS: Copiii de 12 ani să poarte mască la fel ca adulții. Ce recomandări are organizația ?

 

 


Un grup de experți internaționali, reunit de OMS, a fost însărcinat să evalueze datele privind Covid-19 și transmiterea virusului la copii, iar pe baza concluziilor și a altor factori, precum nevoile psihosociale ale copiilor, etapele dezvoltării lor, să se poată stabili un set de recomandări pentru protecția celor mici.

Copiii să poarte măști precum adulții

OMS recomandă purtarea măștii copiilor cu vârsta de 12 ani sau mai mult, în aceleași condiții precum adulții, mai ales când celelalte măsuri de distanțare și igienă nu pot fi respectate în normele impuse de autorități.


Totodată, copiii în vârstă de 5 ani sau mai puțin nu ar trebui să fie obligați să poarte mască, ONU fiind de părere că „această indicație este bazată pe siguranța și interesul global al copilului și pe capacitatea sa de a utiliza o mască corect cu o asistență minimă.”

În ceea ce privește copiii cu intervalul de vârstă cuprins între 6 și 11 ani, organizația recomandă ca părinții să ia decizia purtării măștii în funcție de anumiți factori, precum numărul de cazuri la nivelul zonei în care locuiește copilul și capacitatea acestuia de a utiliza masca corect și în deplină siguranță. Dacă părinții decid că zona în care locuiesc are un grad ridicat de risc de infectare cu noul coronavirus, atunci ar trebui să îl instruiască pe cel mic în a purta, îndepărta și păstra masca în mod corect, astfel încât copilul să fie în deplină siguranță.


În general, OMS nu recomandă purtarea măștii de către copii care suferă de tulburări de dezvoltare, diverse handicapuri sau alte probleme specifice, astfel că părinții trebuie să evalueze atent starea psihosocială a copilului, înainte să-i impună purtarea măștii.

Copii nu trebuie să poarte masca în anumite contexte

Organizația subliniază că aceștia nu ar trebui să poarte masca „atunci când fac sport sau practică o activitate fizică, precum alergatul, săritul sau jocul pe un teren de joacă, pentru ca ele să nu obstrucționeze respirația”, dar se insistă asupra păstrării distanței între aceștia indiferent de context.


Adulții au obligația de a se asigura că, în cazul purtării măștii de către un copil, aceasta să fie de mărimea potrivită și să stea fixă, astfel încât să acopere nasul, gura și bărbia. Copiii sănătoși pot purta măști non-medicale sau din materiale textile.

CITEȘTE ȘI:


Un copil a decedat în urma unui accident rutier!

 

Veste bună pentru părinți! Ce se va întâmpla cu declarația pe proprie răspundere impusă la intrarea în școli?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter