Actualitate

Aeroportul din Cluj va beneficia de echipamente de securitate de ultima generație pentru reducerea timpului de îmbarcare

În aeroporturile și aerogările din toată țara vor fi instalate echipamente de scanare a bagajelor în valoare de peste 11 milioane de euro. La Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca se vor instala echipamente moderne pentru scanarea bagajelor de mână și cală.

Aeroportul din Cluj va beneficia de echipamente de securitate Aeroportul din Cluj va beneficia de echipamente de securitate

 

 


Instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor sunt realizate de către UTI Facility Management, aparținătoare a Grupului UTI. Compania este partener pe piața română al Smiths Detection, producător britanic de tehnologie de detecţie cu raze X. Sistemele care urmează să fie amplasate în aeroporturi sunt dezvoltate de către acest furnizor în urma unor contracte începute în 2019 și 2020.

 


Echipamente de ultimă generație vor fi instalate la Cluj

La Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca se vor instala echipamente moderne pentru scanarea bagajelor de mână și cală. Acestea sunt de tip computer tomograf, algoritmi de detecție automata a substanțelor explozive și radiații X. Echipamentele vor reduce timpul destinat controlului de securitate, datorită unui sistem de returnare automată a tăvilor care se va afla în compoziția sa.

„Acesta este un proiect din fonduri europene. Nu avem data exacta a livrării încă, dar noi sperăm că în cel mai bun caz anul acesta în decembrie să fie funcționale, astfel încât constituie un mare avantaj pentru pasageri. Aceștia vor putea intra cu lichide, vor putea intra cu laptopul și bineînțeles, crește gradul de securitate deoarece echipamentele vor fi mult mai performante. Se va fluidiza tot procesul", declară David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, pentru Monitorul de Cluj.


Multe alte aeroporturi din țară se vor bucura de noile sisteme de securitate

La Aeroportul Internațional din Iași s-au livrat echipamente pentru scanarea bagajelor de cală de tip computer tomograf şi algoritmi cu detecţie automată pentru substanţe explozive lichide. Acelaşi echipament va fi funcționa şi în aerogara din Suceava, din octombrie 2020.

Totodată, la Aeroportului Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti, controlul bagajelor se va realiza cu echipamente Smiths Detection. Noile tehnologii vor scana bunurile pasagerilor prin două unghiuri de vizualizare, iar în același timp, vor detecta dacă acestea conțin substanţe explozive.


Și în Aeroportul Internațioal București Băneasa – Aurel Vlaicu, UTI Facility Management va implementa un astfel de proiect cu sisteme de scanare a bagajelor cu cală, în conformitate cu ultimele standarde aeronautice. Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav va beneficia și el de un astfel de proiect prin dotarea acestuia cu echipamente de securitate moderne.

 


„În acest obiectiv vital pentru dezvoltarea economică a ţării noastre, vom instala echipamente de scanare a bagajelor de cală şi de mână cu tehnologie de tip computer tomograf, cu radiaţii X si algoritmi de detectie automată a substanţelor explozive, echipamente de scanare a bagajelor cu două unghiuri de vizualizare şi de detecţie a urmelor de substanţe explozive. Sistemele de detecţie a substanţelor explozive (EDS) au rolul de a descoperi şi alarma personalul care asigură securitatea în aeroporturi despre prezenţa unor astfel de materiale în bagaje, indiferent de forma, poziţia sau orientarea încărcăturii periculoase. Conform reglementărilor aeronautice, toate sistemele EDS pentru scanarea bagajelor de cală trebuie să corespundă standardului 3, iar cele pentru controlul bagajelor de mână care conţin computere portabile, aparate electrice de mari dimensiuni, precum şi lichide, aerosoli şi geluri trebuie să respecte cel puţin standardul C3", declară compania pentru AGERPRES.

CITEȘTE ȘI:

 

 

GOTO Parking nu renunță la parcarea de la Aeroport. A atacat decizia CJ de a ceda Aeroportului administrarea parcării

 

 

 

Adio parcare şi hotel la Aeroportul Cluj? UTI renunţă să le mai construiască

 

abonare newsletter