Actualitate

Radiere considerate periculoase, în continuare în magazine

<p> </p> <p><img src="documente/stories/10_octombrie/28_ziua/03 cenaclu copii biblioteca octavian goga ds 03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Gumele de şters „Zgumee”, considerate de OPC periculoase, sunt încă de vânzare în magazine.</p>

 

În cursul lunii mai a acestui an, inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Cluj au semnalat existenţa pe piaţă a gumelor de şters „Zgumee”, considerate periculoase.


Radierele sunt destinate copiilor de peste şase ani şi imită animăluţe, dulciuri, mâncăruri, fructe şi legume, produse pentru casă, sport şi vehicule. „În opinia noastră, aceste jucării care imită mâncăruri, fructe şi legume sau dulciuri, deşi nu sunt produse alimentare, sunt atractive pentru copii. Acestea pot fi foarte uşor confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţă, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot leza sănătatea şi chiar viaţa copiilor”, a spus Mircea Radu, comisar şef al CJPC Cluj. El a atras atenţia că potrivit legislaţiei în vigoare HG nr. 187/2000, republicată în 2011, este interzisă comercializarea, importul, producerea şi exportul produselor care imită produsele alimentare şi care prezintă riscul de a pune în pericol sănătatea sau securitatea consumatorilor.

Radierele, oprite de la comercializare doar temporar


Având în vedere potenţialul pericol pe care-l pot avea aceste jucării asupra copiilor, comisarii CJPC Cluj au dispus în luna mai oprirea temporară de la comercializare a jucăriilor şi au demarat procedura de notificare prin Sistemul Rapid de Informatii Comunitar – RAPEX, urmând ca în funcţie de decizia Comisiei Europene, să se dispună măsuri de retragere de pe piaţă a acestor jucării, prin notificările trimise şi altor state membre UE.

Ulterior notificării, Comisia Europeană a dispus suspendarea acesteia, până la lămurirea unor aspecte legate de încadrarea acesteia ca jucărie. Cu toate acestea, hotărârea a fost complet ignorată, iar guma de şters este în continuare pe piaţă.


Produse periculoase

În cursul acestei luni, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au participat la reuniunea ADCO-TOYS-CO în care s-a adus în discuţie notificarea demarată de către CJPC Cluj, unde părerile reprezentanţilor statelor membre au fost împărţite: unii au susţinut încadrarea produsului în categoria jucăriilor - în virtutea avertismentelor marcate, iar alţii au accentuat potenţialul pericol al produselor care imită produse alimentare. „Din păcate, punctul de vedere al colegilor de la ANPC nu a fost destul de ferm, încât să determine adoptarea unei decizii clare în ceea ce priveşte potenţialul pericol al acestor produse, iar noi nu le putem retrage de pe piaţă, până nu se adoptă o hotărâre în acest sens”, a spus Mircea Radu. Până atunci, inspectorii CJPC recomandă părinţilor să nu achiziţioneze aceste produse periculoase pentru copii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter