Actualitate

Proiecte de formare profesională pentru profesori

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/28_ziua/02 dorina kudor conferinta de presa casa corpului didactic ccd _sc_03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />400 de cadre şcolare din Cluj vor participa pe parcursul a doi ani la proiecte de formare profesională.

Casa Corpului Didactic din Cluj derulează, în perioada septembrie 2010 – mai 2013, două proiecte de formare profesională pentru 800 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar.

La fiecare proiect vor participa câte 200 de profesori din fiecare din judeţele Cluj, Mureş, Bihor şi Sibiu. Proiectele sunt cofinanţate din Fondul Social European şi Siveco România.


Didactica disciplinelor în tehnologii

În cadrul celor două proiecte , până la această dată au fost deja selectate 767 de cadre didactice.


Un număr de 161 de profesori din Cluj au participat deja la primul proiect „Abordări inovative în didactica disciplinelor din aria curriculară Tehnologii”, restul urmând să o facă până în mai 2013.

„Cursanţii au fost împărţiţi în 16 grupe, au avut loc 72 de ore de întâlniri faţă în faţă şi două ore de evaluare finală. Până acum au avut loc conferinţe pentru participanţi, acreditări ale programelor de formare continuă. Putem spune că prima etapă a proiectului s-a desfăşurat cu succes”, a declarat Dorina Kudor, director al Casei Corpului Didactic. „Prin desfăşurarea acestor proiecte dorim să ne aliniem la tendinţa europeană de formare profesională contină a cadrelor didactice”, a mai precizat ea.


Bugetul total al proiectului este de circa 5,6 milioane de lei, din care s-au cheltuit în primul an 1.261.892 de lei pentru echipamente, servicii de certificare a formatorilor şi servicii de audit financiar.

Dezvoltare profesională continuă


În cadrul celui de-al doilea proiect desfăşurat de Casa Corpului Didactic Cluj şi Siveco, „Consiliere şi dezvoltare profesională continuă – sistem transparent de pregătire pentru reuşita în cariera didactică”, au fost selectate până în acest moment 158 de cadre didactice din Cluj, care au şi terminat programul de formare, primind, la final, o serie de documente organizate tematic care le sunt de folos în proiectarea şi organizarea activităţiilor didactice, organizarea activităţii la clasă, adaptarea la nevoile de învăţare ale elevilor, precum şi în pregătirea pentru concursurile de suplinire şi titularizare în învăţământ şi pentru examenele de obţinere a definitivării şi a gradelor didactice. „Implicarea şi efortul depus de echipa de implementare a proiectului formată dim membrii ai Casei Corpului Didactic Cluj şi reprezentanţi ai partenerului Siveco au contribuit la realizarea cu secces a tuturor activităţilor previzionate pentru primul an”, a declarat Dorina Kudor.

Până la finalizarea celor două proiecte se vor derula încă patru sesiuni de formare a cadrelor didactice, urmate de eliberarea atestatelor. De asemenea se va desfăşura şi evaluarea impactului programelor de formare şi se va organiza simpozionul „Reuşita în cariera didactică”, precum şi editarea unei broşuri cu acelaşi titlu în 200 de exemplare. Scopul este promovarea exemplelor de bună practică în dezvoltarea profesională.

abonare newsletter