Actualitate

România, în top 3 al țărilor cu cea mai mare ieftinire a combustibilor în 2020. Câți litri poate alimenta un român cu salariul mediu

Picodi.com a analizat modul în care s-a schimbat prețul combustibililor în ultimul an în România și a calculat câți litri de combustibil își poate permite un român obișnuit în anul 2020.

România, în top 3 al țărilor cu cea mai mare ieftinire a combustibilor în 2020. Câți litri poate alimenta un român cu salariul mediu România, în top 3 al țărilor cu cea mai mare ieftinire a combustibilor în 2020. Câți litri poate alimenta un român cu salariul mediu

 

 


Având în vedere instabilitatea prețurilor în sectorul carburanților, am colectat date despre prețurile benzinei din prima jumătate a anului. Au fost luate în considerare 42 de țări europene, iar în 39 dintre acestea, prețurile benzinei din prima jumătate a anului 2020 au fost în medie mai mici decât anul trecut. Cele mai mari scăderi de preț s-au înregistrat în Bosnia și Herțegovina (−17,8%), Ucraina (−15,4%) și în Macedonia (−12,5%), conform picodi.com.

În România prețurile benzinei au scăzut cu 14%, aceasta situându-se pe locul 3 în acest clasament. Reduceri puțin mai mici au fost înregistrate în Austria (−10,1%), în Franța (−8,8%) și în Grecia (−7,5%).


Este interesant ce vedem în Rusia, unde prețul benzinei a crescut cu 0,8% față de anul trecut, iar în Belarus carburanții s-au scumpit cu până la 12,4%.

Rusia, țara cu cea mai ieftină benzină din Europa

De cea mai ieftină benzină din Europa se pot bucura rușii – acolo prețul mediu, la schimbarea valutei din ruble, ajunge la 58 de eurocenți, în timp ce olandezii plătesc cel mai scump, și anume 1,58 €/litru.


Prețurile medii pentru benzină din prima jumătate a anului 2020 le-am comparat atent cu cele mai noi date legate de salariile medii pe economie. Pentru al doilea an la rând, Elveția și Luxemburg se pot lăuda cu cel mai bun raport dintre un litru de benzină și salariu mediu pe economie din Europa. Salariul mediu le permite locuitorilor acestor țări să cumpere 3795, respectiv 3320 de litri de benzină pe lună. Danemarca se află și ea pe podium cu 2484 de litri.

Românii pot cumpăra 672 de litri cu salariul mediu

În România, conform celor mai noi date INS, salariul mediu pe economie este de 5201 de lei brut (3182 de lei net). Prin urmare, salariul mediu din România permite achiziționarea a 672 de litri de combustibil pe lună (locul 30 în clasament). Mai sus în clasament față de români se află țări precum Germania (1.938 litri) și Cehia (881 litri). Pe de altă parte, Bulgaria (532 de litri), Belarus (553 de litri) și Turcia (484 litri) s-au clasat în partea inferioară a clasamentului față de România.


Ultimele 3 locuri sunt ocupate de Moldova, Ucraina și Albania unde salariul mediu permite achiziționarea a numai 352, 345, respectiv 239 litri de combustibil pe lună.

CITEȘTE ȘI:


 

Preţul carburanţilor a scăzut drastic! Unde găseşti cea mai ieftină benzină în Cluj-Napoca

 

 

 

Coduri noi la POMPE. Ce înseamnă benzina E5, E10 şi E85 sau motorina B7, B10 şi XTL

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter