Actualitate

Coduri noi la POMPE. Ce înseamnă benzina E5, E10 şi E85 sau motorina B7, B10 şi XTL

Toate benzinăriile din ţările membre UE sunt obligate să afişeze începând cu 12 octombrie 2018 noi coduri la pompă pentru o ilustrare clară a cantităţii de biocombustibil din amestecul carburant.

O directivă europeană obligă toate benzinăriile din Uniunea Europeană, din ţările EEA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia) şi din Macedonia, Serbia, Elveţia şi Turcia să modifice, să înlocuiască sau să completeze începand cu 12 octombrie 2018 actualele pictograme şi denumiri codate ale tipurilor de motorină şi benzină disponibile, scrie 4tuning.ro.

Această măsură vine să ilustreze clar cantitatea de biocombustibil din amestecul carburant. În plus, noile coduri se vor regăsi obligatoriu pe interiorul uşitei busonului de alimentare a tuturor modelelor auto omologate şi puse la vânzare din luna octombrie 2018.


Trebuie menţionat faptul că aceste coduri nu înlocuiesc denumirile actuale ale tipurilor de combustibil.

Aşadar, în cazul benzinei vom regăsi codurile E5, E10 şi E85 înscrise într-un cerc, care specifică procentul de etanol amestecat în carburant.


La toate pompele de alimentare cu motorină vor fi afişate într-un pătrat codurile B7, B10 şi XTL care subliniază procentul de biodiesel aflat în amestec. Pentru cei care nu ştiu, biodiesel-ul este motorina provenită din surse vegetale iar XTL reprezintă motorina sintetică sau cu alte cuvinte care nu provine din prelucrarea ţiţeiului.

În ceea ce priveşte combustibilii alternativi, toate staţiile care oferă acest tip de carburant vor afişa codul H2 pentru hidrogen, CNG pentru gaz natural compresat, LPG pentru gaz petrolier lichefiat şi LNG pentru gaz natural lichefiat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter