Actualitate

Socrul lui Rareș Bogdan va construi un ansamblu cu zeci de apartamente, în Bună Ziua. Ce i-a fost cerut în schimb?

Un ansamblu imobiliar cu peste 150 de aparatamente ar urma să apară pe strada Bună Ziua.

Socrul lui Rareș Bogdan va construi un ansamblu cu zeci de apartamente, în Bună Ziua. Ce i-a fost cerut la schimb? Socrul lui Rareș Bogdan va construi un ansamblu cu zeci de apartamente, în Bună Ziua. Ce i-a fost cerut la schimb?

 

 


Socrul europarlamentarului liberal Rareș Bogdan, omul de afaceri Vasile Vita, vrea să construiască un ansamblu cu 6 imobile pe strada Bună Ziua, pe un teren ocupat în prezent de halele industriale ale Vitacom. Proiectanții ArchDesign au prezentat planul urbanistic zonal în cadrul ședinței Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU) Cluj-Napoca care a avut loc astăzi.

 


Proiectul propune construirea pe un teren de circa 15.000 metri pătrați a unui ansamblu imobiliar format din șase clădiri, din care imobilul situat la strada Bună Ziua va avea funcțiuni mixte, spații comerciale și locuințe (un număr de 89 de apartamente), regimul de înălțime propus fiind de 3S+P+5E+Er+Et, și alte cinci imobile a câte 16 apartamente fiecare, cu regim de înălțime propuse de S+P+3E. Potrivit arhitectului, parcajele auto și pentru biciclete vor fi amenajate la subsolul fiecărui imobil. Astfel, fiecare dintre cele cinci imobile de locuințe colective vor avea câte 16 locuri de parcare, iar imobilul mixt va avea circa 170 de locuri de parcare la subsol, cu acces din strada Camil Petrescu.

Potrivit PUZ-ului supus astăzi dezbaterii, proiectantul propune reorganizarea accesului pe parcelă, fără a afecta circulația existentă, prin realizarea unui acces exclusiv pietonal din strada Bună Ziua, iar accesele auto și pietonale se realizează din strada Camil Petrescu. Totodată, proiectantul a propus realizarea unei legături între străzile existente Pompiliu Teodor și Camil Petrescu prin realizarea unui drum cu sens unic, cu lățimea de 9 metri, cu supralărgire la 12 m în zona accesului pe parcela unde se propune realizarea imobilului mixt.


În partea de sud a amplasamentului, terenul este traversat de o conductă de gaz DN 400 SRM ClujI – SRM Cluj II, pentru care investitorul a obținut deja avizul Transgaz pentru a fi deviată. În aceeași direcție, terenul este mărginit de un pârâu, proiectantul propunând pentru aceast teren o amplă zonă verde, de circa 3.000 mp.

Vecinii sunt nemulțumiți de traficul creat în zonă

În principal, nemulțumirile vecinilor s-au referit la schimbarea regimului de circulație de pe străzile Camil Petrescu și Pompiliu Teodor, ambele fiind străzi private aflate în proprietatea locuitorilor din ansamblurile imobiliare de pe cele două străzi. De asemenea, locuitorii de pe strada Camil Petrescu, situată în imediata vecinătate a terenul vizat de proiectul urbanistic zonal, au cerut diminuare regimului de înălțime pentru cele 5 imobile de locuințe, propunerea proiectantului fiind de P+3E, în condițiile în care imobilele din vecinătate au regimul P+2E. Avocații locuitorilor au afirmat că vor transmite și în scris plângerile clienților lor.


Arhitectul șef a orașului a solicitat reducerea regimului de înălțime

Arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, Daniel Pop, a respins propunerea proiectantului în ceea ce privește regimul de înălțime, acceptând un regim de maxim P+4 pentru imobilul mixt și P+2 pentru imobilul de locuințe colective. De asemenea, a cerut supralărgirea străzii Camil Petrescu de la 9 m la 12 m pe toată lungimea sa, astfel îcât să se poată circula pe două sensuri dintr-un capăt în altul.

Totodată, arhitectul a propus comasarea spațiilor de joacă prouse între imobile, astfel încât între fiecare două blocuri să existe o suprafață de locuri de joacă mai generoasă, cu acces din ambele imobile, și nu fiecare bloc cu propriul spațiu pentru copii, cum a propus proiectantul.


Emil Boc cere „la schimb” construirea unei școli sau a unei grădinițe

Arhitectul Adrian Iancu, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, a remarcat faptul că proiectul imobiliar nu oferă nimic înapoi orașului, abordare tot mai des întâlnită în ședințele de urbanism. El a propus construirea, pe cheltuiala investitorului, a unei creșe, grădinițe sau școli, pe acest teren.

Primarul Emil Boc a afirmat, la rândul său, că nu există o contraprestație, întrucât orașul face un favor investitorului prin schimbarea încadrării de la funcțiune industrială la funcțiune rezidențială, iar investitorul ar trebui, la rândul lui, să facă ceva pentru oraș, ca să existe un echilibru. El a declarat că așteaptă propunerile pentru realizarea unei unități de învățământ, fie că e vorba de o grădinița sau de o școală, întrucât o creșă va fi dată în funcțiune în zonă în toamna aceasta.

Avocata lui Vasile Vita, Milena Nistorescu, s-a opus vehement acestei propuneri, arătând că primăria nu are cadru legal pentru a cere din partea beneficiarului o asemenea investiție pe cheltuiala proprie, întrebând membrii comisiei de ce fix această parcelă trebuie să aibă o școală sau o grădiniță și acest lucru nu a fost impu altor investitori care au construit aici.

În final, după mai bine de două ore de discuții, s-a decis ca proiectul să revină în comisie, cu modificările cerute de arhitectul șef și cu o analiză pentru școală sau grădiniță, în funcție de nevoile din zonă.

CITEȘTE ȘI

Continuă investițiile în Bună Ziua. Primăria promite clujenilor un nou spațiu de agrement!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter