Actualitate

Legea coșului minim de consum a fost declarată constituțională de CCR. „O victorie pentru angajații din România”

Legea coșului de consum, inițiată de un deputat clujean, este constituțională, a decis Curtea Consitituțională.

Legea coșului minim de consum a fost declarată constituțională de CCR. „O victorie pentru angajații din România” Legea coșului minim de consum a fost declarată constituțională de CCR. „O victorie pentru angajații din România”

Deputatul independent Adrian Dohotaru cataloghează decizia drept „o victorie pentru angajații din România”.

„O victorie pentru angajații din România: Curtea Constituțională a decis că legea coșului de consum este constituțională! Legea pe care am inițiat-o, de corelare a salariului minim cu un coș minim pentru un trai decent, este declarată constituțională de CCR! Legea prevede corelarea salariului minim cu coșul minim pentru un trai decent, iar valoarea sa va fi calculată anual, potrivit legii, de Institutul Național de Statistică. Această corelare nu presupune obligativitate pentru Guvern, însă coșul minim de consum va fi un indicator important în stabilirea și fundamentarea salariului minim”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.


„Miza e mare, chiar dacă simbolică: salariile în România trebuie să crească pentru ca România să nu mai fie țara muncii ieftine, în condițiile în care un sfert dintre angajați sunt pe un salariu minim de două ori mai mic decât cel propus în coș. Există spațiu de manevră ca salariile să crească în condițiile în care cota parte care revine muncii se situează în mod constant sub 40% din PIB, în ciuda creșterii constante a ratei de ocupare, a majorărilor salariale și în contrast cu majoritatea statelor europene, unde repartiția tinde să fie mult mai echitabilă. Conform datelor Eurostat, în 2018 ponderea remunerației în PIB a salariaților la nivelul UE-28 era de 48%, iar în România de 38%”, mai arată Dohotaru.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți asupra sesizării referitoare la neconstituționalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar. Legea a fost atacată la CCR de Grupul parlamentar al Partidul Național Liberal (PNL), pe data de 10 iunie, imediat după adoptare.


Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii, calculat pentru luna septembrie 2019 este de 6.954 lei pe lună. Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.708 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.262 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2.621 lei pe lună.

CITEȘTE ȘI


Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent devine elementul de fundamentare a politicilor salariale

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter