Actualitate

De ce apar inundații după fiecare ploaie torențială, la Cluj? Tarcea: „Canalizarea a fost proiectată pentru clima de acum 30 de ani”

Canalizarea nu mai ține pasul cu schimbările climatice, la Cluj.

De ce apar inundații după fiecare ploaie torențială, la Cluj? Tarcea: „Canalizarea a fost proiectată pentru clima de acum 30 de ani” De ce apar inundații după fiecare ploaie torențială, la Cluj? Tarcea: „Canalizarea a fost proiectată pentru clima de acum 30 de ani”

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a arătat că schimbările climatice se fac tot mai simțite în Cluj-Napoca, iar ploile torențiale tot mai dese fac ca sistemul de canalizare, proiectat în urmă cu câteva zeci de ani, să nu mai țină pasul cu precipitațiile. 

„Din nefericire, asistăm în ultimii ani la o schimbare a climei din ce în ce mai abruptă și uitați că ne afectează și pe noi. Dacă până acum vedeam la televizor în țările vestice că se întâmplă inundații și apele ajung la niște cote alarmante, acum se întâmplă și la noi. Canalizarea a fost proiectată la un anumit normativ, la clima de acum 20-30 de ani, ori astăzi, se pare că încet, dar sigur, trecem la o altă zonă de climă subtropicală cu un nivel al precipitațiilor mult mai ridicat decât în alte perioade. Avem perioade de secetă îndelungată urmate de ploi ambundente, ori canalizarea plovială funcționează ca și o chiuvetă. E ca și câd turnați deodată o găleată de apă într-o chiuvetă. Practic, așa se întâmplă și cu canalizarea în municipiul Cluj-Napoca, în anumite zone”, a declarat Dan Tarcea, într-o emisiune online. 


Canalizare schimbată pe mai multe străzi din Cluj

Viceprimarul Clujului a spus că municipalitatea a schimbat canalizarea în mai multe zone care prezentau pericol de inundații în anii trecuți și că se lucrează în continuare la identificarea și schimbarea sistemului de scurgere în zonele care încă sunt problematice.

„Am avut întâlniri cu Compania de Apă, încă de acum trei ani de zile și am făcut câteva investiții în această direcție. Aș vrea să vă spun că am schimbat canalizarea de pe strada Mihai Eminescu, era o zonă unde ieșea tot timpul apa când erau ploi mai abundente sau dacă vă aduceți aminte, în zona Nodului N, acolo aveam de asemenea probleme în fiecare an la ploi torențiale. Și acolo am reușit să schimbăm canalizarea. De asemenea, în Piața Lucian Blaga a fost făcută o canalizare care se conectează cu un canal colector cu un diametru de doi metri care trece pin zonă. Am identificat anumite zone unde am intervenit, dar mai avem și alte zone de intervenit, cum sunt strada Ceahlău sau strada Frunzișului. Strada Frunzișului funcționează ca și o pâlnie, acolo unde este și podul. Mai trebuie făcute astfel de intervenții punctuale pentru a elimina aceste neajunsuri, la Cluj”, a adăugat acesta. 


„Se fac zilnic decolmatări ale gurilor de canal”

Dan Tarcea a mai spus că primăria, alături de Compania de Apă Someș lucrează zilnic la decolmatarea gurilor de canal și a rigolelor. 

„Suntem în parteneriat cu Compania de Apă și se fac zilnic decolmatări ale gurilor de canal și canalizărilor și se decolmatează și rigolele pe care noi le avem în administrare. Am primit o hartă de la Compania de Apă și pot să vă asigur că există rețele subterane cu diametru de un metru sau de doi metri, care trebie să colecteze apele pluviale. Nu discutăm de canalizarea menajeră, pentru că nu din cauza acesteia refulează canalele”, a conchis Tarcea.


CITEȘTE ȘI

Ploaia a paralizat orașul! Mai multe străzi blocate și cozi în trafic după ploaia torențială

abonare newsletter