Actualitate

Un clujean luptă pentru savanţii cu premii Nobel „furate”

<p><img src="documente/stories/10_octombrie/26_ziua/07 gheorghe benga conferinta congres academia romana _sc_08.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Prof univ dr Gheorghe Benga, cel care a pierdut premiul Nobel în 2003, luptă pentru cercetătorii români care au fost omişi de la acelaşi premiu.</p>

 

Victor Babeş, descoperitorul imunităţii pasive, Nicolae C. Paulescu, descoperitorul insulinei şi Gheorghe Benga, descoperitorul primei proteine-canal pentru apă sunt doar trei dintre cei care nu au câştigat premiul Nobel, deşi ei au fost primii descoperitori.


Povestea profesorului clujean Gheorghe Benga care a pierdut Premiul Nobel este cunoscută din anul 2003 când Comitetul Nobel nu a recunoscut faptul că el a fost primul care a descoperit proteina canal pentru apă în anul 1986, astfel că Premiul Nobel pentru această descoperire a fost dat americanului Peter Agre. El a descoperit aceeaşi proteină, dar în anul 1988. În acelaşi an, americanul a reuşit să purifice această proteină, lucru pe care echipa profesorului clujean nu a reuşit să îl facă din cauză că nu dispuneau de aparatura necesară. În lucrarea despre descoperirea sa din anul 1988, americanul Agre a menţionat lucrarea profesorului Benga din anul 1986. După şase ani, americanul a descoperit şi care este rolul respectivei proteine, astfel că a mai publicat încă o lucrare, dar de data aceasta nu l-a mai menţionat la bibliografie pe Gheorghe Benga. Proteina canal pentru apă are rolul de a accelera trecerea apei prin membrana celulelor.

Comitetul Nobel nu răspunde la petiţii


Profesorul Benga a explicat ieri că în anul 2003 a întocmit o petiţie semnată de peste 5.000 de persoane pentru a i se recunoaşte meritele, dar nu a putut rezolva nimic deoarece Comitetul Nobel nu recunoaşte şi nu răspunde la nicio petiţie. „Comitetul Nobel nu ia în considerare niciodată niciun fel de petiţie şi nu răspunde niciodată, conform regulamentului de funcţionare. Peste 50 de ani, deci în 2053, dacă va dori cineva să cerceteze arhivele, pe baza unei cereri, dar nu a oricui, i se va pune la dispoziţie arhiva şi se va şti cine a luat decizia şi cine a votat”, a declarat Gheorghe Benga.

Fundaţia OutNobel, pentru cei excluşi pe nedrept


În acest context, profesorul clujean a înfiinţat Fundaţia OutNobel prin care luptă să fie recunoscute adevăratele merite ale descoperitorilor reali ale unor noutăţi foarte importante din ştiinţă, dar care au fost excluşi voit sau nevoit de la Premiul Nobel. Benga a menţionat că va acorda premii şi distincţii celor aflaţi în această situaţie sau celor care îi reprezintă pentru cei care au decedat.

Victor Babeş şi Nicolae C. Paulescu, omişi de la Premiul Nobel


Gheorghe Benga nu este singurul român exclus de la Premiile Nobel cu toate că a fost primul care a făcut descoperirea. Astfel, potrivit profesorului clujean, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Victor Babeş, primul care a descoperit, în 1898, imunitatea pasivă care deschidea perspectiva seroterapiei. În laboratorul său, el a preparat diferite seruri şi vaccinuri pentru prevenirea şi combaterea unor maladii transmisibile. A publicat şi o lucrare, în limba germană despre această descoperire. „La doi ani, apare un articol semnat de un japonez şi un german, dar nu îl citează pe Victor Babeş. Ceea ce au descoperit ei a fost în difterie, iar Babeş a descoperit în turbare”, a spus Gheorghe Benga. Astfel, românul a fost omis de la Premiul Nobel.

Este bine cunoscut şi cazul lui Nicolae C. Paulescu, descoperitorul insulinei, premiaţi cu Nobel fiind Banting şi McLeod, în 1924.


Gheorghe Benga vrea să repare greşelile Comitetului Nobel şi pentru cercetătorii străini. El l-a dat ca exemplu pe profesorul Raymond Damadian din SUA, adevăratul descoperitor al RMN-ului, în anul 1977, dar exclus, de asemenea de la Premiul Nobel.

abonare newsletter