Actualitate

Sfinții Petru şi Pavel 2020. Obiceiuri și tradiții de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel

Luni, 29 iunie, credincioșii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătoare care ar numeroase obiceiuri și tradiții. Vezi ce trebuie să faci de Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Sfinții Petru şi Pavel 2020. Obiceiuri și tradiții de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel Sfinții Petru şi Pavel 2020. Obiceiuri și tradiții de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel

Pe lângă sărbătoarea religioasă, Ziua de 29 iunie, când Biserica îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, este o dată importantă și din punct de vedere al credințelor populare.

Cine sunt Sfinții Apostoli Petru și Pavel?

Sfinții Petru și Pavel au fost doi dintre cei 12 apostoli al lui Iisus Hristos. Ei sunt sărbătoriți împreună, în data de 29 iunie, deoarece au murit în aceeași zi.


Cei doi apostoli sunt protectorii spirituali ai închisorilor, deoarece Petru și Pavel au fost întemnitați pentru că au crezut că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Astfel, ei îi ocrotesc pe cei care sunt lipsiți de libertate.

Obiceiuri și tradiții de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel

Astfel, în această dată este marcat miezul verii agrare și începutul perioadei secerișului. De la începutul primăverii și doar până în această zi cântă cucul și privighetorile. Acestea nu se mai aud cântând începând din 29 iunie.


De asemenea, în credința populară se spune că Sfântul Petru are un bici, iar când pocnește din el, sar scântei care se transformă în licurici, Acești licurici, care apar datorită biciului Sfântului Petru, îi ajută pe călătorii care se rătăcesc să se descurce pe drumurile de munte sau prin pădure.

În această zi, la biserică se duc colaci, lumânări, mere care sunt sfințite și apoi dăruite oamenilor nevoiași, iar acest lucru aduce spor și sănătate în casă.


De asemenea, Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel marchează o zi importantă în credința populară în ceea ce privește lupii. În 29 iunie este și sărbătoarea lupilor, în care oamenii nu au voie nici să pună capcane, nici să tragă focuri de armă pentru a-i alunga, cu scopul de a îmblânzi aceste animale și să nu fure vitele, oile, caprele din ogradă.

CITEȘTE ȘI:


Postul Petru şi Pavel 2020. Când începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter