Actualitate

Clujenii vor să știe ce se întâmplă cu casele lor. Emil Boc: „Știu că am produs multe supărări”

La începutul anului trecut, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a luat hotărârea să nu mai emită autorizații de construire în zonele Borhanci și Bună Ziua. Clujenii din zonă se întreabă: ce ne facem cu documentațiile expirate?

clujenii-vor-sa-stie-ce-se-intampla-cu-casele-lor-emil-boc-stiu-ca-am-produs-multe-suparari clujenii-vor-sa-stie-ce-se-intampla-cu-casele-lor-emil-boc-stiu-ca-am-produs-multe-suparari

Mai mulți cetățeni din Borhanci spun că, în mai 2019, reprezentanții administrației locale le-ar fi comunicat că nu este necesar să își prelungească certificatele de urbanism, așteptând clarificarea situației din zonă, unde municipalitatea a zis „stop joc” construcțiilor. Cu toate acestea, Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) au expirat. Ce ne facem?, se întreabă clujenii.

„Legea nu o pot îndoi, nu pot accepta niște documentații care nu sunt în termenul de valabilitate legal. Starea de urgență a dat posibilitatea prelungirii documentelor, cu 30, 60 sau 90 de zile. Unde legea îmi permite și eu permit, eu nu pot să o fac până ce funcționarii mei nu înaintează documentele. Trebuie să se uite în lege, nu vreau să greșesc, funcționarii vor spune dacă se încadrează într-una din prevederile din Ordonanțele militare sau Hotărârile de Guvern”, a explicat primarul muncipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, într-o intervenție telefonică la un post local de radio.


Emil Boc: „Regulile sunt aceleași pentru toată lumea la Cluj-Napoca”

Potrivit edilului, cetățenii în cauză trebuie să își actualizeze avizele pentru a-și menține valabilitatea sau pentru a prelungi certificatul de urbanism, autorizația de construire sau PUZ-ul. La Cluj-Napoca, „nu se mai poate construi oricând și oriunde”, afirmă Boc, precizând că potențiala zonă de extindere, unde străzile nu sunt asfaltate și sunt pline de praf, este o posibilă sursă de poluare, pe lângă numărul mare de mașini.

„Legea spune că nu se pot face extinderi de lucrări imobiliare, dacă nu există asigurată infrastructura. Știu că am produs multe supărări prin oraș prin faptul că am spus foarte clar că perioada haiduciei s-a terminat. Nu se mai poate construi nimic în orașul ăsta, decât dacă nu produci praf. Dacă pe drumul la care ajungi la casa ta mergi pe asfalt, poți să-ți faci casă sau complex imobiliar”, a mai explicat edilul.


Emil Boc afirmă că „este liniștit”, pentru că regulile de urbanism sunt valabile pentru toată lumea la Cluj-Napoca. Conform legii, dacă un dezvoltator imobiliar dorește ridicarea unui complex de apartamente, de exemplu, acesta este obligat să dea ceva înapoi orașului, cum ar fi o creșă. Potrivit contractului de restructurare urbană, dezvoltatorul trebuie să asigure utilitățile publice în zonă.

Construcțiile au fost frânate după ce traficul a fost depășit cu 126%

Reamintim că administrația locală a oprit construcțiile în Borhanci și Bună Ziua, asta după ce studiile arătau o depășire cu 126% a traficului, potrivit cifrelor dezvăluite de viceprimarul Dan Tarcea, în februarie 2018. La un an distanță, edilul-șef spunea că va emite inclusiv o hotărâre de Consiliu Local, care să limiteze construcţiile imobiliare.


„Să fie foarte clar, pe Borhanci şi pe Bună Ziua se vor limita construcţiile imobiliare. Va fi şi o hotărâre de Consiliu Local care să spună că până la momentul extinderii, pe Bună Ziua şi pe Borhanci vor fi limitate construcţiile. În momentul în care se va emite autorizaţie de construire pentru lărgire, în acel moment se va porni şi emiterea autorizaţiei de construire pentru cartierul Borhanci”, a explicat Emil Boc.

CITEȘTE ȘI:


Strigător la cer! Zeci de clujeni așteaptă de 6 ani să li se elibereze o autorizație de construire

 

5 ani pentru un PUZ în Borhanci. Viceprimar: „Ajunge, stop joc”. În zonă va răsări un sens giratoriu?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter