Actualitate

VESTE EXCELENTĂ pentru clujeni. Se elimină o taxă pentru a preveni scumpirea transportului public!

Consilierii locali din Cluj-Napoca vor lua în discuție încetarea aplicării taxei speciale de transport public local și aprobarea prețurilor practicate de CTP. Biletele nu se vor scumpi!

Veste excelentă pentru călători. Se aprobă eliminarea unei taxe care previne scumpirea biletelor Veste excelentă pentru călători. Se aprobă eliminarea unei taxe care previne scumpirea biletelor

Conform proiectului de hotărâre nr. 2/24.04.2020, se aprobă încetarea aplicării taxei speciale de transport public local aprobată prin hotărârea nr. 568/2013, începând cu data de 1 mai 2020. De asemenea, se aprobă prețurile pentru transportul urban de călători practicate de către CTP Cluj-Napoca, începând tot cu data de 1 mai 2020.

Taxa specială, introdusă pentru a cumpăra autobuze moderne

Potrivit referatului de aprobare, instituirea taxei speciale de transport public local a fost aprobată pentru a asigura o sursă de finanțare a investițiilor pentru achiziția de mijloace de transport public moderne, cu un confort sporit, mai puțin sau deloc poluante. Banii colectați din taxa specială, introdusă începând cu 1 ianuarie 2014, au fost încasați de la beneficiarii serviciului de transport (călători), fiind considerate drept venit la bugetul local.


Cum începând cu anul 2017 au fost accesate fonduri externe nerambursabile pentru modernizarea flotei CTP, în valoare de peste 483 milioane de lei (pentru 41 de autobuze electrice, 50 de troleibuze și 24 de tramvaie), este considerată oportună încetarea aplicării taxei speciale de 6,65%. Scopul principal al propunerii este evitarea majorării prețurilor titlurilor de călătorie (2,50 lei/călătorie simplă).

Prețul unei călătorii ar fi crescut cu peste 10 bani

Compania de Transport Public a solicitat municipalității și ajustarea tarifelor aprobate în 2018 prin aplicarea Indicelui Prețului de Consum (IPC) aferent perioadei august 2018 – ianuarie 2020, cerere aprobată de Comisia de prețuri și tarife din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Cluj-Napoca.


Dacă s-ar aplica taxa specială de 6,65% din tariful titlului de călători, ar rezulta o majorare a prețurilor finale ale biletelor și abonametelor cu 5,2% (respectiv de la 2,50 lei la 2,63 lei, în cazul unui bilet de o călătorie), după cum se arată în raportul de specialitate al Direcției economice din Primăria Cluj-Napoca.

„Spre exemplificare, arătăm următoarele: prețul biletului pentru o călătorie valabil azi este de 2,50 lei și se compune din 2,34 lei tarif și 0,16 lei taxă specială. Aplicând procedura de ajustare avizată de către Comisia de prețuri și tarife rezultă un tarif nou de 2,47 la care se aplică taza specială (6,65%) de 0,16 lei, rezultând un preț majorat la 2,63 lei. Extrapolând același raționament la toate titlurile de călătorie rezultă o creștere a prețurilor titlurilor de călătorie de 5,2%”, se arată în documentul citat.


Eliminarea taxei speciale va aduce în bugetul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca suma de 8.727.000 lei, de-a lungul anului curent.

CITEȘTE ȘI:


Mijloacele de transport în comun din Cluj, DEZINFECTATE după fiecare ciclu de călătorie

 

Crește plafonul pentru vârstnicii care beneficiază de transport gratuit în Cluj

 

abonare newsletter