Actualitate

4 curse charter zboară mâine de la Cluj spre „țara sparanghelului“

Avioanele vin goale și pleacă cu sute de muncitori spre Germania.

4 curse charter zboară mâine de la Cluj spre „țara sparanghelului“ 4 curse charter zboară mâine de la Cluj spre „țara sparanghelului“

Patru zboruri charter cu muncitori sezonieri vor fi operate marți de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj. Cursele au fost programate la interval de patru ore, pentru evitarea aglomerației în aerogară sau în spațiile adiacente acesteia. 

Avioanele programate vor decola spre orașele de destinație, după următorul program:


- Baden-Baden - ora 10.05;

- Hamburg - ora 14.05;


- Dusseldorf - ora 18.25;

- Baden-Baden - ora 22.25.


Mii de români au plecat de pe Aeroportul Cluj spre mai multe orașe din Germania, la muncă sezonieră în agricultură. După ce joi, în parcarea aeroportului s-au strâns circa 2.000 de persoane, care nu au respectat normele de distanțare socială și de prevenire a infecției cu coronavirus, s-a decis autorizarea de către Ministerul Transporturilor a tuturor transporturilor aeriene, chiar și în cazul aeroporturilor aflate în subordinea autorităților locale.

Astfel, începând de vineri, autoritățile au organizat culoare de pasageri în parcarea aerogării, cu păstrarea distanței minime de un metru între persoane. 


Românii, îngrămădiți și pe aeroporturile din Germania

După ce în aeroporturile din România s-au înghesuit pentru a se îmbarca în zborurile charter puse la dispoziție de angajatorii germani, muncitorii români plecați la muncă au fost întâmpinați în condiții asemănătoare și în Germania. Imaginile surprinse în aeroporturile din Germania îi arată pe românii plecați de la Cluj înghesuiți,  fără a păstra distanța minimă de un metru între ei și complet neprotejați în fața temutului coronavirus.

Incertitudine, bani puțini și izolare pentru pentru muncitorii sezonieri

Pentru muncitorii ajunși Germania, condițiile lasă de dorit. Salarii proaste, lipsa asigurărilor de sănătate și condiții de cazare foarte proaste sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă. Szabolcs Sepsi din cadrul proiectului Faire Mobilität a vorbit despre situația muncitorilor români.


„Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste”, a spus Sepsi potrivit DW.

CITEȘTE ȘI 

Condiții INUMANE pentru muncitorii români plecați „la sparanghel“ în Germania: incertitudine, BANI PUȚINI și IZOLARE. Dacă se îmbolnăvesc POT FI TRIMIȘI ACASĂ!

 

Încolonați, ca SCLAVII, fără nicio măsură de protecție! Așa au ajuns românii de la Cluj în Germania.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter