Actualitate

Condiții INUMANE pentru muncitorii români plecați „la sparanghel“ în Germania: incertitudine, BANI PUȚINI și IZOLARE. Dacă se îmbolnăvesc POT FI TRIMIȘI ACASĂ!

Românii care au plecat la muncă în Germania condițiile lasă de dorit. Salarii proaste, lipsa asigurărilor de sănătate și condiții de cazare foarte proaste.

Condiții INUMANE pentru muncitorii români plecați „la sparanghel“ în Germania: incertitudine, BANI PUȚINI și IZOLARE. Dacă se îmbolnăvesc POT FI TRIMIȘI ACASĂ! Condiții INUMANE pentru muncitorii români plecați „la sparanghel“ în Germania: incertitudine, BANI PUȚINI și IZOLARE. Dacă se îmbolnăvesc POT FI TRIMIȘI ACASĂ!

Szabolcs Sepsi din cadrul proiectului Faire Mobilität a vorbit despre situația muncitorilor români.

„Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste”, a spus Sepsi potrivit DW.


Românii nu au dreptul să își aleagă angajatorii, nici să renunțe la contract

„Personal, îmi pun multe întrebări. Ce se întâmplă atunci când angajatorul nu plăteşte salariul minim? Ce va fi de făcut dacă angajatorii vor scădea din venit preţul biletului de avion? Sau vor reține din plăți costuri exagerate pentru cazare și masă? În anii trecuți, ne-am confruntat foarte des cu astfel de probleme. Sosirea și plecarea sezonierilor este organizată de angajatori și oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazați. Oamenii nu au dreptul să își aleagă pentru cine vor lucra. De fapt, ei chiar nu au nicio posibilitate să renunțe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile, dat fiind că întoarcerea în țară este organizată la nivel central de reprezentanții angajatorilor. Nu există, așadar, libertatea de a-și alege angajatorul”, a adăugat reprezentantul sindicatelor germane.

În ceea ce privește condițiile de izolare, muncitorii sunt închiși în barăci ca să fie protejată populația din Germania, nu și ei.


„Sezonierii fiind de fapt închişi în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară. Este de fapt carantină doar faţă de populaţia din Germania. În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania”, a concluzionat Szabolcs Sepsi.

CITEȘTE ȘI:


Cum au ajuns muncitorii sezonieri să se înghesuie pe Aeroportul Cluj. Arafat: "Nimeni nu a crezut că vor fi chemați 2.000 într-o singură zi"

Încolonați, ca SCLAVII, fără nicio măsură de protecție! Așa au ajuns românii de la Cluj în Germania.


Cum au fost întâmpinați în Germania muncitorii români plecați din Cluj

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter