Actualitate

Combaterea COVID-19 fără stare de urgență? Deputat: „Forțele de ordine fac exces de zel!”

Combaterea noului coronavirus se poate face și fără stare de urgență, oferind posibilitatea oamenilor să facă mișcare, susține deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

Combaterea COVID-19 fără stare de urgență? Deputat clujean: „Forțele de ordine fac exces de zel!” Combaterea COVID-19 fără stare de urgență? Deputat clujean: „Forțele de ordine fac exces de zel!”

Din 28 de state membre ale Uniunii Europene, 13 nu au declarat (încă) starea de urgență. Mai departe, statele vestice care au declarat starea de urgență nu au notificat Consiliul Europei cu privire la derogări de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, arată parlamentarul clujean.

Acces liber în parcuri în statele UE

De asemenea, nu toate statele europene au restricționat major libertatea de mișcare. Unele state din UE permit în continuare accesul în parcuri sau la plimbare, respectând distanța socială, așa cum recomandă și cunoscutul epidemiolog clujean Molnár Géza.


„La noi, chiar dacă se permite activitatea fizică, unele autorități locale s-au grăbit să închidă spațiile verzi și parcurile, iar forțele de ordine fac exces de zel. Îmi spun oamenii că dacă doar merg la plimbare și nu aleargă, sunt avertizați de agenți de poliție că nu au ce căuta pe stradă, ceea ce e un abuz. Nu toate statele au închis parcurile ori avertizează oamenii să nu meargă la pădure”, afirmă Adrian Dohotaru.

„Economia trebuie repornită gradual”

Cu prelungirea pandemiei și a stării de urgență, mișcarea fizică va fi vitală pentru sănătatea noastră psihică în următoarele săptămâni, avertizează Dohotaru, care spune că este „mai ușor să restricționezi drepturile decât să ai o încredere ponderată în oameni și să iei măsuri proporționale”. „Când ești un stat slab, soluția cea mai la îndemână e uzul excesiv al forței, recursul la statul polițienesc”, susține Dohotaru.


Parlamentarul clujean este de părere că economia trebuie repornită gradual, respectând distanța socială, pentru că „ne amenință o criză mai mare decât cea precedentă”. Autoizolarea transformată în izolare de clasă are „o doză de ipocrizie”, spune acesta, avertizând că sunt categorii sociale care nu au cum să facă asta.

„S-a făcut o greșeală la București cu închiderea parcurilor, la fel și la Cluj cu închiderea spațiilor verzi aparținând UBB, Parcul Babeș și Grădina Botanică. Parcurile și spațiile verzi trebuie ținute deschise pentru sănătatea noastră fizică și mentală, deși menținând distanța socială” – Adrian Dohotaru, deputat independent de Cluj


CITEȘTE ȘI:

Ăsta, da, POST! 6 SĂPTĂMÂNI DE IZOLARE pentru a scăpa de PANDEMIA de coronavirus

CITEȘTE ȘI:


Accesul în Parcul Babeș și Grădina Botanică din Cluj-Napoca, suspendat de coronavirus

Ultimele Stiri
abonare newsletter