Actualitate

Cozi de zeci de metri la Institutul Oncologic. Bolnavii sunt ținuți în frig pentru a primi tratament. Ce răspunde IOCN?

Zeci de pacienți ai Institutului de Oncologie din Cluj-Napoca așteaptă în frig la cozi interminabile pentru a primi tratamentul de care au nevoie.

UPDATE: "Unul din cele 2 corturi de triaj a avut niște probleme din cauza zăpezii, pentru că sunt gonflabile. S-a remediat și sunt ambele funcționale. S-au luat toate măsurile posibile de fluidizare, având în vedere numărul foarte mare de pacienți. Sunt și pacienți noi, dar și cei care vin la control, tratament etc. Se întâmpla la fel și până acum, doar că nefiind situația COVID-19, oamenii erau înăuntru. Acum se face triajul la cele 2 corturi, pentru a putea identifica persoane cu simptome și a nu îi amesteca. Singura diferenta față de perioada anterioară e că nu îi mai lasă în clădire până nu se face triajul", a transmis prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

Pacienții Institutului Oncologic din Cluj au format cozi de zeci de metri la intrarea în spital, fiind nevoiți să îndure frigul, în plină pandemie de coronavirus. 


„În efortul de a deservi pacienții oncologici care se adresează Institutului, efectuăm triajul epidemiologic, imperativ în contextul pandemiei de COVID-19. În cele două corturi puse la dispoziția IOCN de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență se realizează triajul tuturor pacienților care se adresează Institutului și izolarea celor care prezintă criteriile de risc specifice infecției COVID-19. În Institut au acces numai pacienții care au trecut deja prin triaj. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca face maximum de efort pentru a evita intersectarea circuitelor. Ne străduim să fim în același timp operativi și precauți.“, au transmis reprezentanții Institutului Oncologic.

"Cozi de zeci de metri la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, azi dimineață, de la ora 7! Pacienții cu cancer stau cu orele de dimineață la cozi infernale, în frig pentru a primi tratamentul de care depinde supraviețuirea lor. În plină criză Covid-19, acești bolnavi sunt cei mai expuși infectării. Nu poate fi vorba de distanțare socială aici, ce face statul român acum cu acești bolnavi se numește crimă colectivă", a transmis deputatul Emanuel Ungureanu. 


Parlamentarul arată că a solicitat în mod repetat Executivului să permită emiterea de rețete online pentru bolnavii de cancer și să valideze serviciile de telemedicină, însă nu a fost luat în seamă.

"Am urlat zile în șir la Guvern să permită emiterea rețetelor online pentru pacienții cu cancer, să desființeze temporar mizeria numită card de sănătate, să valideze consultații telefonice și servicii de telemedicină. Ori nu le pasă, ori sunt incompetenți, mai degrabă ambele", a mai spus Ungureanu.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter