Actualitate

Trenurile vor circula cu 160 km/h între Cluj și Oradea. Realitate sau vis?

Modernizarea CFR Oradea - Cluj costă peste 1 miliard de euro, însă oficialitățile promit că până în 2024 se va putea circula cu 160 de km/h între Cluj și Oradea.

1,32 miliarde de euro va costa reabilitarea totală a căii ferate, dublarea ei între Telechiu și Oșorhei (17,9 km), electrificarea căii între Cluj și Episcopia Bihor (160 km), precum și lucrări de reabilitare și modernizare la gările din Oradea, Cluj-Napoca, dar și a stațiile și haltele de pe traseu.

Proiectarea și execuția ar urma să aibă termen de finalizare 48 de luni. Lucrarea va fi împărțită în patru tronsoane, transmite prefectul Țiplea. Prin urmare, dacă anul acesta vor fi cunoscuți proiectanții și executanții, ar trebui ca până la finalul anului 2024 să se poată circula, între Oradea și Cluj, cu viteze până la 160 km/h, pentru trenurile de călători, respectiv 120 km/h, pentru trenurile de marfă.


Dacă în România guvernările vor înțelege, finalmente, că realizarea în timp util a proiectelor majore de infrastructură reprezintă o problemă de securitate naționale, s-ar putea ca până la finalul anului 2024 să putem circula cu 160 km/h, în condiții civilizate, între Oradea și Cluj Napoca.

Potrivit bihon.ro, firma spaniolă Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial SA Madrid și cea românească Baicons Impex SRL București au finalizat studiul de fezabilitate, prezentat, joi, în sala mare a Prefecturii Bihor din Oradea.


După ce proiectul-mamut de 1,3 miliarde de euro (fără TVA) va fi realizat, vor fi 160 km de linie ferată electrificată, între Episcopia Bihor și Cluj-Napoca. Iar timpul de călătorie va fi redus cu circa 52 minute, între Cluj-Napoca și Episcopia Bihor, de la 170 la 118 minute, se arată în studiul de fezabilitate. Mai mult, 105,4 km vor fi linie dublă electrificată, deoarece se va dubla linia ferată în județul Bihor pe o lungime de 18 km, între Telechiu și Oșorhei.

Astfel, se va putea circula pe linie dublă electrificată între Cluj-Napoca și Poieni (64,9 km), respectiv între Aleșd și Episcopia Bihor (40,5 km). În schimb, se va electrifica, dar va rămâne cale ferată simplă pe o distanță de 60 km, între Aleșd și Poieni (jud. Cluj), respectiv cei 7,2 km dintre Episcopia Bihor și frontiera cu Ungaria.

Ultimele Stiri
abonare newsletter