Actualitate

La Cluj nu e mereu altfel! Fumătorii transformă un gard într-o scrumieră improvizată

Deși clujenilor le place să se mândrească cum că „la Cluj e altfel”, unele aspecte elementare de bun-simț și spirit civic lasă de dorit.

În așteptarea autobuzelor și troleibuzelor nou-nouțe cu care Clujul civilizat se fălește peste mări și țări, fumătorii din stația Constanța – vis-a-vis de Regionala CFR – mai aprind câte o țigară scurtă. Doar că, la final, după ce au tras și ultimul fum, în loc să stingă țigara și să arunce mucul în coșul aflat la doar doi pași de ei, mulți dintre fumători îndeasă chiștoacele în gardul aflat „la îndemână”. Ori le aruncă după gard, împreună cu pachete golite.

Personalul Bisericii Reformate-Calvine din Orașul de Jos – Biserica Reformată „cu două turnuri”, cum este cunoscută de clujeni – este nevoită aproape zi de zi să „colecteze selectiv” sutele de mucuri lăsate moștenire de fumătorii grăbiți să prindă autobuzul. Sunt doar sute de chiștoace din cele aproape 3 miliarde de mucuri aruncate anual în România, potrivit statisticilor pe anul trecut.


În august 2018, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a trimis Poliția Locală în Piața Gării să îi amendeze pe cei care aruncă semințe și mucuri de țigări pe jos. Edilul spunea că orașul „nu poate fi lăsat să cadă pradă unor astfel de comportamente”, apărându-i atunci pe clujeni, dat fiind că persoanele amendate de polițiștii locali nu erau din Cluj.

„Clujul e un oraș select, cu oameni elevați, e un oraș care respectă mediul. Dacă mă uit pe procesele verbale, chiar nu sunt din Cluj cei amendați. Nu vreau să fac discriminări. Dacă vii la Cluj, trebuie să te conformezi cu regulile de conviețuire publică impuse de lege și acceptate de majoritate. Nu putem lăsa ca orașul să cadă pradă unor astfel de comportamente!”, declara edilul.


Să fie oare chiar atât de imaculați clujenii...?

abonare newsletter