Actualitate

Cursa clujeanului Vlad Crișan Pop, subiectul primului documentar românesc la Cercul Polar

Trei tineri cineaști vor realiza anul acesta o premieră pentru industria filmului românesc – un lungmetraj la Polul Nord, în nord-vestul Canadei.

Cursa clujeanului Vlad Crișan Pop, subiectul primului documentar românesc la Cercul Polar Cursa clujeanului Vlad Crișan Pop, subiectul primului documentar românesc la Cercul Polar

Documentarul va prezenta cursa maratonistului clujean Vlad Crișan Pop în cadrul competiției 6633 Arctic ULTRA 2020, în care pornește cu scopul de a strânge bani pentru 100 de burse educaționale, în valoare de 600.000 de lei, oferite copiilor cu afecțiuni oncologice. Proiectul va fi realizat cu finanțare proprie și bani proveniți din donații și sponsorizări.

Filmările primului documentar de lungmetraj realizat în condițiile meteo extreme de la Polul Nord vor avea loc anul acesta, în perioada 27 februarie – 9 martie. EverRestless își propune să surprindă cele mai intense momente trăite de maratonistul Vlad Crișan Pop în timpul celui mai dificil ultramaraton din lume.


Plecarea pe traseu va avea loc din Eagle Plains (Yukon), pe 27 februarie 2020 și se va încheia la Tuktoyaktuk, în teritoriile de nord-vest ale Canadei. Lungimea totală a itinerariului este de 620 de kilometri, cu 4.000 de metri diferență de nivel. Anul trecut, în luna martie, după 35 de ore și 25 de minute, Vlad Crișan Pop a ieșit învingător al cursei scurte (de 193 km), în cadrul aceluiași ultramaraton.

În aventura din acest an, Vlad va fi însoțit de regizorul Sorin Florea, fotograful Adi Bulboacă și Tudor Petre, sound designer. Experiența trăită de Vlad în 2019 și mărturiile cu care s-au întors și alți români care au participat la acest ultramaraton (Tibi Ușeriu) au inspirat scenariul acestui documentar. EverRestless va fi în esență o călătorie în conștiința omului care intră în cursa pentru depășirea propriilor limite, despre puterea de a rezista a propriei minți atunci când realitatea se deformează.


Cineaștii îl vor însoți pe Vlad fără să interacționeze cu el!

Pe durata competiției participanții trebuie să tragă în urma lor o sanie de 35 de kg, cu haine de schimb, alimente și câteva lucruri care să îi ajute să supraviețuiască pe cont propriu. În timpul cursei organizatorii nu le oferă acestora decât apă fierbinte pentru prepararea hranei!

Și pentru echipa de producție realizarea acestui documentar este o provocare în sine. Cei trei realizatori îl vor însoți pe Vlad Crișan Pop pe durata cursei însă îi vor urmări experiența de la distanță, din mașină, pentru că regulamentul interzice orice interacțiune cu participanții.


„Va fi o aventură în toată regulă să realizăm această filmare pentru că aparatura poate să cedeze în orice clipă din cauza temperaturilor foarte de scăzute. În plus, noi nu suntem sportivi de performanță și ne va fi destul de dificil să ne adaptăm condițiilor de la Polul Nord și în același timp să ținem pasul cu Vlad, personajul principal”, a declarat regizorul Sorin Florea.

Vă reamintim că Vlad Crișan-Pop a început să alerge în urmă cu doar cinci ani, când avea 29 de ani, iar prima competiție, de 21 km, a fost la Maratonul Internațional Cluj-Napoca. Au urmat apoi zeci de concursuri de anduranță atât în țară, cât și peste hotare, în Italia, Turcia, Spania, Portugalia, Croația, Finlanda, Suedia sau Africa de Sud.


CITEȘTE ȘI: Victoria URIAȘĂ a lui Vlad pentru copiii bolnavi: „Muntele mi-a dat voie să termin cursa!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter