Actualitate

Clujeanul Vlad Crișan-Pop înfruntă gheața și frigul cu gândul la copiii bolnavi de cancer

În data de 27 februarie 2020, clujeanul Vlad-Adrian Crișan-Pop va alerga 620 km la 6633 Arctic Ultra pentru a crea ultimele 20 de burse pentru copiii bolnavi de cancer.

În martie 2019, Vlad câștigase cursa de 193 km la 6633 Arctic Ultra – cel mai dur ultramaraton din lume – pentru a crea 100 de burse educaționale în valoare totală de 600.000 lei, pentru 100 de copii din tabăra MagiCAMP. Acum, clujeanul se antrenează din greu, zi de zi, fie ploaie, fie vânt, pentru a rezista condițiilor extreme care îl vor aștepta la cursa cea mare a ultramaratonului 6633 Arctic Ultra.

„În a doua noapte spre Ford McPherson, mă apropiam de finish-ul celor 193 km la 6633 Arctic Ultra 2019, când am auzit o mașină care se apropia de mine, dar nu vedeam lumina farurilor. Mergeam cu capul în pământ, eram foarte obosit și au apărut primele gânduri de a renunța. Când mașina s-a apropiat de mine, am auzit o voce de bărbat din mașină. Nu știam ce mașină este sau cine este în ea, dar am auzit: «dacă vrei, poți să renunți, nu mai trebuie să suferi. Poți să te oprești și te duc eu până în sat cu mașina»”, rememorează Vlad maratonul din martie.


„Tu până unde ai merge dacă copilul tău ar fi bolnav?”, se întreabă clujeanul, recunoscând că nu el a hotărât să devină voluntar, ci tabăra MagiCAMP l-a găsit pe el. Într-una din serile de copii din tabără, Vlad a primit cea mai puternică lecție de viață de la un băiat care nu avea un picior și visul lui era să devină fotbalist. După chimioterapie, nu mai putea face sport de performanță.

„În ultima seară înălțăm baloane cu dorințe spre cer și din întâmplare biletul lui a ajuns la mine, să-l leg de balon. Pe bilet scria «Îmi doresc să pot alerga». Am plecat de acolo schimbat și dornic să fac ceva pentru a ajuta mai mulți copii să meargă gratuit în tabără. Am început să alerg în 2015 și să strâng bani pentru tabăra care mi-a schimbat viața. Mai întâi în Cluj-Napoca, în România, apoi în Europa. Acum se pare că nu-mi mai ajunge continentul”, mărturisește Vlad.


20 de burse rămase pentru copiii curajoși

„Într-una din serile din tabăra 2018, am primit o lecție de la o fetiță al cărui vis era să devină medic, să ajute alți copii să învingă cancerul. După chimioterapie nu putea să meargă la școală, pentru că familia avea mari dificultăți financiare. Prin cel mai recent proiect al asociației, 100 de Burse Educaționale în valoare de 600.000 lei pentru 100 de copii din tabăra MagiCAMP (bursă în valoare de 500 de lei per lună timp de 12 luni), vreau să prevenim abandonul școlar al copiilor cu afecțiuni oncologice. Pe 27 februarie 2020, voi alerga 620 km la 6633 Arctic Ultra pentru a crea cele 20 de burse rămase”, dezvăluie maratonistul.

6633 Arctic Ultra are loc în Eagle Plains și se va încheia la Tuktoyaktuk, Yukon, Teritoriile de Nord-Vest din Canada. Este considerat cel mai dur ultramaraton din lume. Editia din 2020 este cea de-a 12-a și are o lungime de 350 mile (620 km). Traseul este dificil prin condițiile de la Cercul Polar și are 4.000 de metri diferență de nivel. Pe lângă acest aspect, fiecare concurent este pe cont propriu, trebuie să tragă o sanie cu tot ce are nevoie și să se susțină singur, iar organizatorii nu te ajută decât cu apă fierbinte. La fiecare pas sunt riscuri. Poți avea halucinații severe, pot apărea degerături, furtuna îți poate arunca sania sau poți să orbești din cauza luminii reflectate pe zăpada.


„La 6633 Arctic Ultra am redescoperit că nu poți face nimic singur, că ai nevoie de încrederea și sprijinul celorlalți. Optimismul l-am primit de la copiii din tabără, ei m-au învățat să mă bucur de viață, de familie, de prezent. Pentru că mâine s-ar putea să nu mai fii. Trăiește clipa, nu trăi în trecut, nu visa la viitor, concentrează-ți toate eforturile în prezent. Fii recunoscător că poți alerga, că ai o familie sănătoasă, că ai un serviciu, acestea au fost câteva dintre lecțiile primite de la copii. Ei sunt inspirația mea, forța mea pentru a câștiga. Motivația de a alerga pentru copii este forța care m-a ajutat să nu renunț la nicio cursă și să ajung unde sunt acum”, povestește Vlad.

Halucinațiile, testul voinței

„«Dacă vrei, poți să renunți, nu mai trebuie să suferi. Poți să te oprești și te duc eu până în sat cu mașina»” Am închis ochii și m-am ancorat în amintiri din tabără și alături de familie. Când am deschis ochii, mașina și vocea nu mai erau. Totul a fost doar în mintea mea, să mă testeze dacă îmi doresc cu adevărat să termin cursa. Cred că atunci când un gând rău ne încearcă, când apare frica sau îndoiala, există puterea în noi de a depăși momentul. După 35 de ore și 25 de minute, pe 9 martie 2019, am câștigat cursa de 193 km la 6633 Arctic Ultra pentru copiii MagiCAMP. Bucuria de la finish a fost copleșitoare, nu am mai simțit așa ceva niciodată. Primul lucru pe care Martin, organizatorul, m-a întrebat a fost: «Deci vii și la anul la cursa de 620 km?»”, mărturisește clujeanul.


Campania pentru cele 100 de burse educaționale pentru 100 de copii cu afecțiuni oncologice din tabăra MagiCAMP se va încheia în data de 31 decembrie 2019. Până acum, oamenii inimoși au reușit să strângă suma de 480.000 lei, necesară pentru 80 de burse. „Ajută-mă să strângem cele 20 de burse rămase în valoare de 120.000 lei!”, este apelul lui Vlad (detalii AICI).

CITEȘTE ȘI: Sute de kilometri în frig pentru un scop nobil. Vlad Crișan Pop a biruit gheața de la 6633 Arctic Ultra pentru copiii bolnavi de cancer


CITEȘTE ȘI: Victoria URIAȘĂ a lui Vlad pentru copiii bolnavi: „Muntele mi-a dat voie să termin cursa!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter