Actualitate

Fostul ministru al Transporturilor, clujeanul Ioan Rus, criticat pentru scoaterea trenurilor Intercity. Vor fi reintroduse?

Trenurile Intercity pot fi profitabile în România, chiar dacă pentru această categorie nu se mai acordă subvenție, susține noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Gigi Gavrilă.

Fostul ministru al Transporturilor, clujeanul Ioan Rus, criticat pentru scoaterea trenurilor Intercity. Vor fi reintroduse? Fostul ministru al Transporturilor, clujeanul Ioan Rus, criticat pentru scoaterea trenurilor Intercity. Vor fi reintroduse?

Trenurile de tip Intercity au fost introduse în țară în 1995, sub mandatul lui Aurel Novac, programul fiind extins pe vremea lui Traian Băsescu și Miron Mitrea și desființat atunci când la cârma Ministerului Transporturilor se afla Ioan Rus. În data de 24 iunie 2014, în biroul de la etajul 1 al Palatului CFR s-a instalat clujeanul, iar câteva luni mai târziu, în data de 14 decembrie 2014, garniturile de tip Intercity au fost scoase din Mersul Trenurilor.

Acum, președintele ARF, repune pe tapet posibilitatea reintroducerii lor în circulație, chiar dacă ele nu pot primi subvenție de la stat. În contractul de servicii publice nu figurează această categorie de garnituri, însă Gigi Gavrilă spune că el poate fi modificat, dacă vor exista cereri.


„Există solicitări din partea unor operatori să reintroducem acest tip de tren, Intercity. În primul rând, infrastructura feroviară trebuie să îndeplinească nişte criterii pe care trebuie să le respecţi la acest tip de tren, există secţii reabilitate sau care pot fi reabilitate unde chiar de acum se pot îndeplini condiţiile. Printr-un act adiţional la acest contract, odată cu modificarea acestui ordin de ministru, le putem reintroduce”, a precizat Gigi Gavrilă.

„S-a decis ca trenurile Intercity să nu mai fie compensate, iar ulterior, nefiind compensate, operatorii au decis să renunţe la ele. Dar, în mod normal, un operator şi în ziua de azi, dacă vrea să introducă în mersul de tren un astfel de tren cu regim de Intercity, poate să o facă, doar că nu va fi compensat”, a mai punctat noul lider al ARF.


Gigi Gavrilă a explicat că, în condițiile în care nu se poate acorda subvenție, va trebui ca trenurile de tip Intercity să circule la categoria de tren comercial. Cu alte cuvinte, operatorii vor fi nevoiți să-și acopere costurile și să-și asigure marja de profit din banii încasați din vânzarea biletelor.

O istorie de aproape două decenii, de la Aurel Novac la Ioan Rus

Primul tren Intercity a fost introdus în circulaţie în 1995, pe vremea când la conducerea Ministerului Transporturilor se afla Aurel Novac (PUNR, decedat în 2009). În acel an, circulau trenuri Intercity pe rutele Bucureşti – Bacău – Iaşi, Cluj-Napoca – Satu Mare şi Iaşi – Timişoara. Un an mai târziu, când la conducerea Ministerului Transporturilor a venit Traian Băsescu, au fost introduse trenuri Intercity dinspre Bucureşti spre Craiova şi Constanţa. De exemplu, cu Intercity Expres Marea Neagră se ducea la Constaţa inclusiv fostul președinte al României.


Apoi, din 2000, la Ministerul Transporturilor a venit Miron Mitrea, care a continuat dezvoltarea trenurilor Intercity. După achiziționarea ramelor diesele Siemens Desiro – „Săgeata Albastră” –, unele dintre acestea au fost utilizate la Intercity, deși ele erau destinate transportului regional, și au fost utilizate inclusiv pe linii electrificate, scrie clubferoviar.ro.

Au urmat apoi mai multe mandate de miniștri ai Transporturilor în timpul cărora încă au circulat trenuri Intercity: Gheorghe Dobre, Radu Berceanu, Ludovic Orban, din nou Radu Berceanu, Anca Boagiu, Alexandru Nazare, Ovidiu Silaghi, Relu Fenechiu, Ramona Mănescu, Dan Șova și, într-un final, Ioan Rus, în mandatul căruia s-a sfârșit epoca Intercity-urilor.


Potrivit unui regulament european adoptat de România în 2011, trenurile se clasifică în Regio (fostele trenuri personale), InterRegio (fostele trenuri accelerat şi rapid) şi Intercity. Trenurile Intercity circulă între oraşele importante şi asigură o viteză medie de minimum 60 de kilometri pe oră.

Ultimele Stiri
abonare newsletter