Actualitate

Premiul Nobel pentru Pace acordat pentru lupta în ”securitatea și drepturile femeilor”

<p>Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2011 a fost acordat preşedintei liberiene Ellen Johnson-Sirleaf, compatrioatei sale Leymah Gbowee, care a mobilizat femeile liberiene împotriva războiului civil, şi activistei yemenite pentru drepturile femeilor şi democraţie Tawakkul Karman, a anunţat, la Oslo, Comitetul Nobel, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.</p>

 

Cele trei laureate sunt recompensate, în mod egal, pentru “lupta lor non-violentă în favoarea securităţii femeilor şi pentru drepturile femeilor la o participare deplină la munca de construire a păcii”, a declarat preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.


“Nu putem realiza democraţia şi pacea durabilă în lume decât dacă femeile obţin aceleaşi oportunităţi ca şi bărbaţii de a influenţa evoluţiile la toate nivelele societăţii”, a subliniat preşedintele comitetului norvegian.

Ellen Johnson Sirleaf /72 de ani/, economist cu studii la Harvard, cu stagii de activitate la ONU şi Banca Mondială, este prima femeie aleasă preşedinte în mod democratic într-o ţară africană, în 2005. Ea candidează pentru un nou mandat în alegerile ce vor avea loc marţea viitoare.


În centrul acţiunii sale politice s-a aflat lupta împotriva corupţiei şi pentru reforme instituţionale profunde, într-o ţară răvăşită de 14 ani de război civil. Ministru de finanţe în timpul foştilor preşedinţi William Tubman şi William Tolbert, obiectivul său a fost să obţină ştergerea datoriei ţării şi atragerea investitorilor pentru reconstrucţie, ceea ce a reuşit parţial. În Liberia i se reproşează însă că nu şi-a ţinut promisiunile în materie economică şi socială şi, mai ales, că nu s-a implicat suficient în favoarea reconcilierii naţionale. În campania actuală, cea supranumită “Doamna de fier” a declarat că vrea să continue activitatea de reconstrucţie, pentru că ţara sa “mai are încă un drum lung de parcurs”.

O altă laureată, activista liberiană pentru pace Leymah Gbowee a mobilizat un grup de femei creştine şi musulmane împotriva războiului civil, inclusiv printr-o aşa-zisă “grevă a sexului”, şi pentru participarea femeilor în alegeri. Yemenita Tawakul Karman /32 de ani/ conduce o asociaţie pentru drepturile omului, “Femeile jurnaliste fără lanţuri”, şi a avut un rol important în organizarea protestelor împotriva preşedintelui Ali Abdullah Saleh. “În condiţii extrem de dificile, atât înaintea, cât şi în timpul 'primăverii arabe', Tawakul Karman a jucat un rol principal în lupta pentru drepturile femeilor şi pentru pace şi democraţie în Yemen”, a subliniat Comitetul Nobel. Într-o primă reacţie la anunţul de la Oslo, Tawakul Karman a declarat că dedică acest premiu “primăverii arabe”.

abonare newsletter