Actualitate

Lipsă de parcări sau de bun-simț? Mașinile cad pradă în Cluj-Napoca în lupta pentru spații!

Mașini zgâriate, roți tăiate, autoturisme „decorate” cu gunoaie. Lipsa acută de locuri de parcare provoacă dispute aprigi între clujeni în cartierele din oraș.

Lipsă de parcări sau de bun-simț? Mașinile cad pradă în Cluj-Napoca în lupta pentru spații!, sursă foto: colaj Facebook Info Trafic jud. Cluj Lipsă de parcări sau de bun-simț? Mașinile cad pradă în Cluj-Napoca în lupta pentru spații!, sursă foto: colaj Facebook Info Trafic jud. Cluj

În ciuda eforturilor municipalității de a crea locuri de parcare, acestea sunt, cu siguranță, mai mult decât insuficiente. Astfel, clujenii – și nu numai – profită de fiecare centimetru care poate fi utilizat ca spațiu pentru a lăsa peste noapte mașina. Numai că, odată cu aceste practici, cazurile semnalate în mediul online despre autoturismele vandalizate în Cluj-Napoca se întețesc pe zi ce trece.

În ultimele două zile, doi șoferi s-au trezit cu parbrizele pline de gunoaie după ce au parcat în locuri mai mult sau mai puțin adecvate. Într-unul din cazuri, martorii susțin că un bărbat în vârstă a stat să culeagă deșeurile din tomberoane pentru a „decora” autoturismul lăsat, ce-i drept, nepotrivit, în fața containerelor. Totuși, până unde se întind aceste practici sălbatice care nu fac cinste „orașului de 5 stele”, așa cum îi place administrației locale să alinte Cluj-Napoca?


Mai mult decât atât, la finalul lunii octombrie, un clujean a semnalat redacției Monitorul de Cluj că, începând cu lunile iulie-august 2019, aproape săptămânal găsește în fața blocului autoturisme vandalizate, cu roțile tăiate. Culmea, în lipsă de parcări, mașinile erau lăsate pe trotuar și pe carosabil, în locuri neamenajate, fiind astfel „victimă sigură” în ochii vandalilor.

Șoferii își asumă riscurile și parchează pe unde apucă

De la ștergătoare ridicate s-a ajuns la oglinzi rupte și zgârieturi scrijelite pe portiere, care sunt aproape la ordinea zilei în Cluj-Napoca. Problemele izvorăsc de la aceeași sursă: lipsa de parcări! În data de 26 noiembrie, două mașini au suferit pagube semnificative pe strada Luceafărului, după un incendiu cauzat de un scurtcircuit. Mulți însă, pornind de la conflictul mocnit al deficitului de parcări amenajate, au sărit instinctual la varianta unei incendieri voite, ceea ce ar trebui să tragă un semnal de alarmă.


Clujenii se împart în două tabere. Unii spun că nu lipsa locurilor de parcare este problema, ci „nesimțiții”, care nu sunt doar în Cluj-Napoca, ci peste tot, indicând faptul că șoferii ar trebui să fie mai atenți unde parchează înainte să se plângă. Alții însă arată cu degetul spre municipalitate, care ridică din umeri și, pe lângă desființarea locurilor de parcare din punctele critice – fie pentru benzile dedicate transportului în comun, fie pentru fluidizarea traficului în zona centrală – încurajează folosirea parkingurilor și demolează garajele vechi pentru a crea mai mult spațiu mașinilor.

În schimb, clujenii din cartierele mărginașe, în lipsă de soluții, parchează pe unde apucă – pe trotuar, pe spații verzi –, asumându-și riscul să se trezească fie cu mașina vandalizată, fie cu o amendă de la polițiștii locali care stau la pândă. În unele zone, precum Între Lacuri, șoferii nu mai pot face nici măcar asta, fiind montate limitatoare de acces de-a lungul străzii Dunării. Tot ce rămâne de făcut pentru proprietarii de mașini este să se bată zi de zi pentru orice fâșie care poate fi utilizată drept parcare.


CITEȘTE ȘI: Cât vor costa parcările de anul viitor în centrul Clujului?

CITEȘTE ȘI: Boc, criticat dur pe internet după desfiinţarea locurilor de parcare de pe Republicii: „10 ore la parking costă cât un abonament în cartier!”


CITEȘTE ȘI: Emil Boc: „Merg pe jos la serviciu, uneori mă întorc cu autobuzul!” Replică elegantă la criticile lui Banciu

abonare newsletter