Actualitate

Grevă pe lotul 2 al A10 Sebeș-Turda! Muncitorii, revoltați de restanțele către subcontractor

Muncitorii uneia dintre firmele care lucrează la construcţia lotului 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda au protestat, luni dimineață, nemulțumiți că nu mai au material de lucru.

Grevă pe lotul 2 al A10 Sebeș-Turda! Muncitorii, revoltați de restanțele către subcontractor, sursă foto: captură video Ziarul Unirea Grevă pe lotul 2 al A10 Sebeș-Turda! Muncitorii, revoltați de restanțele către subcontractor, sursă foto: captură video Ziarul Unirea

Angajaţii unei firme subcontractante de pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda, care face legătura între Alba Iulia şi Aiud, au protestat, luni, nemulţumiţi că din data de 18 noiembrie nu au mai primit material pentru a executa lucrările de terasament şi, totodată, pentru că sunt înregistrate către societate facturi neachitate de 4,5 milioane de lei.

„De o săptămână, firma Aktor (n.red. antreprenorul grec) nu ne-a mai livrat material pentru realizarea terasamentelor, deşi a fost anunţată de către mine în urmă cu două trei săptămâni că se va termina acel material de unde am exploatat până în 18 noiembrie”, a declarat şeful de şantier al firmei subcontractante, Marcotim Impex SRL, Mircea Rotar.


Acesta a subliniat că angajaţii firmei vin în fiecare zi, la ora 6:00, pe şantier, dar nu au cu ce să lucreze, pentru că nu dispun de material – pământ şi balast – pentru umplutură şi realizarea terasamentelor. De asemenea, Mircea Rotar susţine că a trimis notificări scrise nu numai antreprenorului grec, dar şi firmei de consultanţă – Kappa, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), respectiv Direcţiei Regionale Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj.

„Până în momentul de faţă, nu am primit absolut niciun răspuns!”, a declarat şeful de şantier, dezvăluind că Aktor înregistrează către firma subcontractantă facturi scadente şi restante de 4,5 milioane de lei, echivalente pentru septembrie, parţial, şi octombrie, plus ce s-a lucrat în luna noiembrie, adică facturi în valoare de 3 milioane de lei.


Stadiul fizic de construcție, puțin peste 60%

Subcontractorul, care are 80 de utilaje dispuse pe acest şantier, este prezent pe lotul 2 din data de 6 august 2019. Până în 18 noiembrie, a realizat 510.000 metri cubi umplutură în terasamente, lucrări care au fost recepţionate atât de antreprenorul general, firma Aktor, cât şi de firma de consultanţă, a spus şeful de şantier. Acesta speră ca, prin intermediul presei, să se sesizeze CNAIR-ul şi noul ministru al Transporturilor, Lucian Bode.

În iunie, când stadiul fizic al lucrărilor pe acest lot era de 50%, iar firma grecească avea datorii acumulate în valoare totală de 35 de milioane de euro către subcontractorii români şi către furnizori, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Răzvan Cuc, a ameninţat antreprenorul cu rezilierea contractului.


Acest lucru nu s-a întâmplat însă, antreprenorul promiţând că lotul 2 va fi dat în trafic până la sfârşitul anului. „Managerul companiei din Grecia şi-a asumat că va aloca toate resursele necesare (...), şi-a asumat ca până la sfârşitul acestui an, indiferent de costurile sau de infuzia de capital pe care trebuie să o facă, va da în trafic acest lot”, afirma, la sfârșitul lunii iunie, Răzvan Cuc.

În lungime de peste 24 de kilometri, lotul 2 face legătura între Alba Iulia şi Aiud. Pe loturile 3 şi 4 se circulă de anul trecut, iar lotul 1 se află, de asemenea, la stadiul de şantier. Potrivit datelor publicate de CNAIR în luna octombrie, stadiul fizic al construcţiei pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda era de 60,2%, în timp ce stadiul financiar era de doar 48,59%.


CITEȘTE ȘI: Un Aktor negrăbit pe lotul 2 al autostrăzii A10. Se lucrează de la o cisternă de motorină la alta!

Ultimele Stiri
abonare newsletter