Actualitate

Un cenaclu literar ca o familie. Vox Napocensis împlinește 18 ani de existență

Vox Napocensis este un cenaclu literar care aparține de Casa de Cultură a studenților din Cluj-Napoca și care în acest an ajunge la vârsta majoratului. De 18 ani, tinerii care cochetează cu scrisul au evoluat în cadrul acestui cenaclu.

Sute de tineri îndrăgostiți de poezie, proză, romane sau dramaturgie pot să participe la întâlnirile cenaclului și să își citească creațiile. Acolo primesc laude, dar și critici. Primesc sfaturi și așa pot să își îmbunătățească stilul de scris.

18 ani de dragoste pentru literatură

Cenaclul literar studenţesc „Vox Napocensis” a luat fiinţă în data 21 noiembrie 2001, ca şi o continuare a activităţilor literare susţinute în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, însumată în existenţa cenacluri literare cu renume care s-au lansat în mediul studenţesc şi au ajuns să deschidă linia marilor scriitori clujeni.


„A luat ființă ca o însumare a dorințelor de reînnodare literară în centrul Clujului, pentru studenți. La dorința președintelui unui for cultural și a directorului de la acea vreme a Casei de Cultură a Studenților, profesorul Victor Bercea au decis să mă propună pentru mine pentru constituirea unui cenaclu literat pentru studenți. Pentru mine a fost o alegere frumoasă, m-am simțit bine, apreciat, dar încă eram și eu cenaclist la alte cenacluri. Atunci a fost o situație interesantă când, împreună cu Emeric Imre, care se ocupa de Cenaclul de idee, poezie și muzică altfel am pus bazele Cenaclului Literar Vox Napocensis. Cel mai important este continuitatea. Pentru că, după cum spunea regretatul Petru Poantă, este frumos să începi ceva literar în România, este plăcut, dar cum începe de frumos la fel de frumos și rapid moare. Ceea ce dă prestanță unei acțiuni literare este continuitatea în timp. Fiindcă timpul le discerne pe toate. Și valoarea, exigența și scriitura bună sau formatarea din cadrul unui cenaclu a unor tineri pe o linie frumoasă de evoluție literară”, și-a amintit Victor Constantin Măruțoiu, președintele cenaclului.

Peste 1.000 de studenți cenacliști

În decursul celor 18 ani de activitate cenaclistă au participat un număr de peste 1.000 de studenţi, de la toate universităţile clujene. Reuniunile Cenaclului au fost săptămânale şi bi – săptămânale. Totodată existau şi întruniri speciale, având în centru întâlnirea între scriitorul consacrat, cititori, viitorii scriitori şi lectori, cititori.


„Întotdeauna Vox Napocensis a adus numeroase premii literare și, alături de trupa de ansamblu folcloric Mărțișorul, au fost ca două port-drapeluri ale Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Au fost perioade în care am făcut întâlniri de cenaclu cu trei, patru, cinci persoane. Au fost și perioade în care au fost tineri din partea filozofică implicați și eram undeva la 40-50 de persoane și nu încăpeam în Casa de Cultură, așa că țineam întâlnirile în Sala Colegiului Academic de la Universitatea Babeș-Bolyai. Cenaclul a fost oarecum ca un Pendul al lui Foucault. Nu a existat doar perioade de excelență sau doar perioade minimaliste, ci a existat această pendulare, în care a contat foarte mult sufletul celor care au venit. Întotdeauna am considerat acest cenaclu ca o familie, plină de prieteni. S-au născut și familii în acest cenaclu de-a lungul timpului. S-au dat cărți, s-au dat premii și s-au dat publicații tinerilor care au activat în acest cenaclu. Este un lucru important să lăsăm ceva literaturii române în urma noastră”, a explicat Victor Măruțoiu.

Așadar, Vox Napocensis a creat prietenii și, după cum a spus chiar președintele cenaclului, chiar și familii. Este pentru mulți tineri clujeni, îndrăgostiți de literatură, un loc de refugiu, un loc unde au realizat cele mai însemnate legături. Fiindcă dragostea pentru literatură mereu unește.


Cenaclul literar studenţesc „Vox Napocensis” organizează anual un concurs naţional de creaţie literară, pe trei secţiuni (poezie, proză şi teatru), adresat studenţilor şi liceenilor. Acesta cunoaşte existenţa a 18 ediţii, însumând peste 1000 de participanţi şi peste 200 de premii oferite în publicări, diplome, fond de carte şi bani.

 


 

Etichete: Vox napocensis
abonare newsletter