Actualitate

Scandal între studenţi din cauza unui card

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/03_ziua/04 cazari_camine_hasdeu_ds_02.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cele două mari organizaţii studenţeşti, în război la Cluj.

Organizaţiile StudCard şi Omnipass şi-au declarat război la UBB Cluj, după ce studenţii au fost obligaţi să îşi cumpere un card de acces în cămine emis de ultima organizaţie.

Situaţia a fost făcută publică de către Consorţiul Studenţilor din România, filiala Cluj (CSR), care face astfel un apel pentru respectarea drepturilor studenţilor.


„Studenţii care se cazează în această toamnă în căminele Universităţii «Babeş-Bolyai» sunt obligaţi să îşi facă card Omnipass pentru a li se permite accesul în cămin şi totodată plata acestuia, deşi în regulamentul privind cazarea în căminele studenţeşti publicat pe site-ul UBB nu se specifică acest lucru”, se arată în comunicat.

Studenţii ameninţă cu Protecţia Consumatorului


Studenţii au început deja să se plângă de faptul că sunt obligaţi să îşi facă acest card, prezentat ca şi „legitimaţie de cămim” şi ameninţă cu sesisări la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC).

Motivul principal pentru care aceştia sunt nemulţumiţi este că deşi şi-au obţinut locul în cămin în urma rezultatelor la studii din anii anteriori sunt constrânşi să îşi facă acest card în detrimental simplei legitimaţii de cămin.


„Aş dori ca ceea ce vă spun să fie transmis mai departe, dar sub protedcţia anomimatului, pentru că nu aş vrea să îmi pierd locul în cămin. Anul acesta, cazarea în cămin s-a desfăşurat puţin mai diferit faţă de anii trecuţi. Am completat contractul de cazare în dublu exemplar şi amândouă au rămas la administraţie, deşi, până acum, unul rămânea la mine. Apoi am fost trimisă într-o altă cameră, pentru a mi se face poză pentru Omnipass, ceea ce înseamnă că acest card devine obligatoriu dacă stai în cămin, ceea ce reprezintă o îngrădire a dreptului de a alege, dat fiind că eu am deja un StudCard valabil”, a povestit o studentă.

Conflict de interese?


Pe de altă parte, toate cererile adresate de StudCard conducerii Universităţii „Babeş-Bolyai” din ultimii doi ani au fost trimise spre aprobare către Andrei Ciubuc, Prefectul studenţilor din UBB, conducătorul Omnipass, care nu a răspuns la nici una. Practic, studenţii sunt presaţi să îşi facă card Omnipass în loc de StudCard, ceea ce multora nu le convine. „În opinia noastră, singurul motiv pentru care conducerea UBB ar susţine proiectul Omnipass, condus de Andrei Ciubuc, este faptul că acesta lasă impresia că poate asigura voturi la următoarele alegeri generale pentru desemnarea rectorului, din

această toamnă”, a declarat Sorin Buiac, coordonator StudCard Cluj-Napoca. El spune că va trece la întocmirea de petiţii şi strângere de semnături, militând astfel pentru dreptul studenţilor de a alege să îşi facă fiecare ce card vrea.


Andrei Ciubuc, Prefectul studenţilor din UBB, nu a putut fi contactat ieri.

abonare newsletter