Actualitate

Critici aspre aduse spotului publicitar cu Șora: „Doina Cornea a murit în anonimat la Cluj!”

Apariția filozofului Mihai Șora într-o campanie publicitară care marchează 30 de ani de la Revoluție a stârnit un val de reacții în spațiul public.

Critici aspre aduse spotului publicitar cu Mihai Șora: „Doina Cornea a murit în anonimat la Cluj!” Critici aspre aduse spotului publicitar cu Mihai Șora: „Doina Cornea a murit în anonimat la Cluj!”

Apariția lui Șora (102 ani) în clipul al cărui slogan este „Libertate în fiecare zi” a născut controverse, în contextul în care filozoful fusese membru al Partidului Comunist Francez. Alin Mureşan, preşedintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană susține că a fost o „alegere proastă” a agenției de publicitate care a realizat spotul, în timp ce fosta deținută Niculina Moica s-a declarat „oripilată” de mistificarea istoriei în favoarea lui Mihai Șora – fost asistent al Anei Pauker – și consideră că acesta a comis o „mizerie teribilă”.

De asemenea, filologul clujean Adrian Papahagi a criticat dur prin intermediul a mai multor postări pe Facebook decizia de a-l include pe Mihai Șora în spotul publicitar. Papahagi susține că realizatorii ar trebui să își ceară scuze de la foștii deținuți politici și să retragă clipul de pe piață. „La 30 și ceva de ani, domnul Șora era comunist sadea, cu carnet de partid, și lucra într-un minister condus de una dintre cele mai odioase figuri ale terorii comuniste”, își motivează părerea filologul.


„Domnule Șora, din respect pentru victimele comunismului cereți să se retragă clipul prin care istoria Dvs. personală este falsificată! Sunteți un fin intelectual, un om bun și ați fost impecabil cea mai mare parte a vieții: nu lăsați să vă fie manipulată și distrusă imaginea! (...) Doamnă Luiza Șora, returnați banii încasați pentru un clip mincinos și nu distrugeți imaginea soțului Dvs. prin asemenea falsificări!”, este o bucată dintr-un mesaj al lui Adrian Papahagi.

Nici cunoscutul realizator TV Dan Negru nu a rămas indiferent la clipul considerat de multe voci unul insultător pentru memoria victimelor comunistului. Acesta a amintit de fapul că Doina Cornea a decedat în anonimat, la Cluj-Napoca, în timp ce un alt disident, Paul Goma, trecut prin închisoarea de la Gherla, trăiește la rândul său uitat de lume în Franța, la Paris.


„Treaba va fi gata abia dacă nu se va opri la Mihai Șora și va continua campania despre libertate folosind nume din disidența românescă. Spre rușinea breslei mele, cel mai important disident român trăiește la Paris în anonimat: Paul Goma. Așa cum Doina Cornea a murit in anonimat la Cluj. Paul Goma are 84 de ani, a fost expulzat din România în 1977 și a fost unul dintre cei mai importanți disidenți români ever! L-ați văzut vreodată, undeva?”, se întreabă Dan Negru.

CITEȘTE ȘI: Doina Cornea a fost condusă pe ultimul drum cu onoruri militare


CITEȘTE ȘI: Fiul Doinei Cornea vrea să înfiinţeze o fundaţie cu numele mamei sale

Ultimele Stiri
abonare newsletter