Actualitate

Fiul Doinei Cornea vrea să înfiinţeze o fundaţie cu numele mamei sale

Fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, a anunţat că va înfiinţa o fundaţie cu numele mamei sale, pentru cunoaşterea şi promovarea ideilor acesteia.

"Pentru păstrarea vie a memoriei Doinei Cornea, pentru cunoaşterea şi promovarea ideilor pe care le-a promovat, în calitate de unic copil rămas în viaţă al acesteia, iniţiez procedurile pentru crearea Fundaţiei 'Doina Cornea'. Doresc, în spiritul mamei mele, ca această fundaţie să unească şi nu să dezbine, să aducă iubire şi nu ură în societatea românească", a scris Leontin Iuhas, pe Facebook.

Potrivit acestuia, "scopul Fundaţiei 'Doina Cornea' este păstrarea vie a memoriei doamnei Doina Cornea, inventarierea, arhivarea, conservarea şi punerea în valoare a întregii opere şi a tuturor documentelor rămase la plecarea acesteia, inclusiv cele ale fiicei acesteia, Ariadna Combes, realizarea de acţiuni educative în spiritul doamnei Doina Cornea, realizarea de acte de caritate".


Obiectivele imediate ale fundaţiei, în vederea realizării scopului ei, sunt, printre altele, păstrarea vie a memoriei Doinei Cornea prin organizarea de evenimente (simpozioane, conferinţe, prezentări, etc.), publicarea sau sprijinul oferit în vederea publicării operei ei (republicarea cărţilor apărute deja, publicarea operei rămase nepublicate cum ar fi jurnalul, corespondenţa, etc.), publicarea sau sprijinul oferit în vederea publicării de albume cuprinzând desenele şi picturile ei, organizarea unei expoziţii itinerante (Cluj, Bucureşti, Bruxelles) care să facă cunoscute şi să pună în valoare desenele şi picturile ei, realizarea Casei Memoriale "Doina Cornea".

"Deoarece doresc ca această fundaţie să aibă stabilitatea şi durata în timp pe care o persoană nu i-o poate oferi, am invitat principalele instituţii ale Statului Român să se alăture proiectului meu. Cu toate că a trecut ceva timp de la lansarea invitaţiilor, cunoscând şi birocraţia şi greutatea cu care se iau decizii în instituţii, eu sunt optimist. Mai ales că una dintre ele mi-a dat deja un răspuns foarte pozitiv care m-a încurajat în demersul meu. Totodată m-a conştientizat că trebuie să urgentez procedurile de înfiinţare a fundaţiei", a mai arătat Leontin Iuhas.


El a amintit câteva lucruri despre mama sa.

"Doamna Doina Cornea, în anii '80 a fost printre puţinii opozanţi la politicile distructive ale lui Nicolae Ceauşescu, susţinute şi impuse de Partidul Comunist cu 'braţul său armat', Securitatea şi tolerate de marea majoritate a cetăţenilor României. După 1989 a avut o activitate continuă în direcţia democratizării şi aşezării României pe un făgaş firesc în care îi este locul: crearea statului de drept, poziţionarea României, pe plan internaţional, în Uniunea Europeană, în Alianţa NATO şi, nu în ultimul rând, printre puternicele monarhii constituţionale. De asemenea, a militat pentru recunoaşterea statutului de Biserici Naţionale pentru Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Unită cu Roma, Greco-Catolică. Şi pentru curăţarea lor, prin asumarea greşelilor trecutului, atât la nivel instituţional cât şi individual. De asemenea Doina Cornea a avut şi o activitate artistică - mai puţin, sau chiar deloc, cunoscută. (...) Din păcate uitarea a început să-şi spună cuvântul încă înainte de plecarea ei. Paradoxal memoria ei este mai vie acum în exteriorul decât în interiorul României. Paradoxal şi nedrept. Doina Cornea (...) a fost şi ar trebui să rămână pentru multe generaţii ce ne vor succeda un simbol al demnităţii şi curajului", a mai scris Leontin Iuhas.


Potrivit acestuia, Doina Cornea a fost decorată cu Steaua României în grad de Mare Cruce, Crucea Casei Regale a României, Legiunea de Onoare a Franţei în grad de Comandor, Ordinul Sancti Silvestri Papae, Steaua de Merit A Ungariei, Doctor Honoris Causa a Universităţii Libere din Bruxeles.

Ultimele Stiri
abonare newsletter