Actualitate

Cine va amenaja zona Cetăţuia? Concursul internaţional de soluţii se apropie de final

Cetăţuia, unul dintre cele mai vizitate şi importante obiective turistice din oraş, este neamenjată şi acoperită cu vegetaţie neîngrijită de ani buni. Primăria Cluj-Napoca a reuşit doar modernizarea scărilor de pe aleea principală.

Ordinul Arhitecților din România a lansat un concursul internațional de soluții pentru ”Amenajarea ansamblului urban Cetățuia Cluj-Napoca - Concurs de soluții​”, iar acesta se apropie de final. Până în 24 iunie au fost depuse 14 proiecte care intră de mâine în faza de jurizare, spun reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

În perioada 28 - 30 mai va avea loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul Internațional de Soluții pentru amenajarea ansamblului urban „Cetățuia” din Cluj-Napoca, competiție lansată oficial pe data de 5 aprilie.


Luni, 1 iulie, de la ora 14:00, la clădirea Casino, din Parcul Central, se vor anunța câștigătorii.

“Concursul are ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenurilor din ansamblul urban Cetățuia, aflate în proprietatea municipalității din Cluj-Napoca, ca început al valorizării întregului ansamblu urban și al integrării lui în sistemul mai larg de agrement al orașului. Prin preluarea de către Primăria Cluj-Napoca a terenului care face obiectul acestui concurs, se trasează primii pași pentru integrarea Cetățuii în rândul spațiilor publice de mare interes din oraș. Dorința administrației locale, ca promotor al concursului este ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriului stâncos și  împădurit. Versantul sudic este considerat un spațiu emblematic al Clujului, cunoscut și ca «orașul de la poalele Cetățuii»”, mai spun reprezentanţii Primăriei.


Competiția face parte dintr-o serie de concursuri de arhitectură și urbanism, care a debutat în noiembrie 2016 cu concursul ”Turnul Celor Trei Vârste”, urmat de concursul ”Ethno Park Cluj”, ”Rethinking Someș”, ”Parcul Feroviar”, concursul pentru ”Amenajarea urbană Kogălniceanu” și concursul pentru Noul Consiliu Județean Cluj.

PREMIILE ACORDATE


Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată de 1.476.149 lei, fără TVA   
Premiul II:  70.000 lei
Premiul III: 45.000 lei

"Dealul Cetățuia are un potențial urban (simbolic, estetic, funcțional și ecologic) puțin folosit de oraș și pentru oraș — el este în același timp loc al memoriei unei citadele încă vizibile, loc al contemplației, loc al recreerii active, sportului și culturii, precum și un plămân verde pentru întreaga zonă. În toate aceste ipostaze el trebuie văzut ca parte a unui sistem mai larg de agrement format din Cetățuie, Parcul Etnografic «Romulus Vuia» și Pădurea Hoia. Acesta poate fi înțeles și ca parte a ansamblului de spații publice verzi aferente Someșului, care ar cuprinde Parcul Central, Parcul Babeș, Parcul Rozelor, Parcul Feroviarilor și malul nordic al râului, între podul Garibaldi și bulevardul 1 Decembrie 1918, înspre cartierul Mănăștur. Toate aceste repere formează un traseu circular care ar putea deveni un inel turistic important al orașului. Concurenții sunt încurajați să proiecteze aria supusă intervenției în așa fel încât să păstreze caracterul și istoria locului, să valorifice prin intervenții sensibile, și cât mai respectuoase față de peisajul sălbatic al dealului, un obiect de patrimoniu natural al orașului”, menţionează tema de concurs.


Juriul concursului este format din arhitecţii Miriam García García, Köllő Miklós, Eugen Pănescu, Iulia Stanciu şi Ligia Subțirică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter