Actualitate

10 ani de transplanturi fără criterii legale. Primele nereguli, descoperite la Cluj

10 ani la rând, transplanturile din România nu au respectat criterii legale. Aceasta este concluzia controlului cerut de ministrul sănătăţii la Agenţia Naţională de Transplant.

Informațiile descoperite arată că Agenția Națională nu avea niciun control și nicio putere de a monitoriza activitatea de transplant din țară. Este principala concluzie a raportului de control făcut de Corpul de Control al Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, dar și a Ancai Baculea, fosta șefă a Agenției de Transplant, demisă după aproape un an. În locul ei a fost numit medicul Radu Zamfir, doctorul care a supraviețuit accidentului aviatic din Apuseni de acum câțiva ani, când era într-o misiune de prelevare de organe.

Cele mai mari suspiciuni legate de modul în care sunt aleşi bolnavii care să primească organul salvator au început să iasă la iveală în mandatul fostului ministru al sănătății Vlad Voiculescu. El a cerut primele controale în acest domeniu. Aşa a izbucnit scandalul de la Institutul de Transplant Renal de la Cluj-Napoca.


„Ceea ce profesorul Lucan a făcut acolo de mai bine de 20 de ani este inimaginabil. Oameni trimiși acasă să își vândă casa ca să cumpere un organ, oameni cărora le-a fost condiționată viața fie de disponibilitatea financiară, fie că erau cineva”, a spus Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății, potrivit Digi24.

Unul dintre cazurile care a stârnit un scandal de amploare a fost cel al actorului Alexandru Arşinel. În 2013, vedeta care avea atunci 70 de ani a primit la Institutul de Transplant Renal de la Cluj-Napoca rinichiul unui tânăr de 23 de ani. Vedeta ar fi fost luată în evidenţa clinicii doar cu câteva zile înainte de operaţie, dar Arşinel a negat mereu că a intrat peste rând pe lista de transplant.


Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății: „Dacă erai cineva, politician, cineva care putea oferi ceva la schimb, aveai o șansă la viață. Dacă nu, nu. Toată acea junglă... fără să faci curățenie, evident lucrurile nu se vor schimba și mai mult decât atât, nici măcar reguli pentru ceea ce se va întâmpla de acum încolo nu avem”.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter