Actualitate

Performanță pentru societățile din subordinea Consiliului Județean. Să te bucuri că dai oameni afară și să te lauzi că ai recuperat din pierderi!

SC Drumuri și Poduri Județene Cluj, aflată în subordinea Consiliului Județean, este cu un picior în groapa falimentului de câțiva ani. Deși a „mâncat" bani serioși din bugetul județului, situația societății nu s-a îmbunătățit. Ba mai rău, se înrăutățește de la un an la altul.

Conducerea societății spune că 52 de persoane au fost date afară în programul de reducere a costurilor cu forța de muncă, începând cu luna noiembrie a anului trecut, procedură care s-a încheiat la începutul acestui an.

Consilierul județean Ioan Cristian Haiduc (PNL), președintele Comisiei de Buget Finanțe din cadrul Consiliului Județean, a declarat în plenul Consiliului Județean că de la 17 milioane s-au ajuns la 8 milioane pierderi pentru Drumuri și Poduri.


„Să mergeți în continuare cu măsurile, puțină vorbă, mai multă muncă”, i-a transmis acesta directorul societății, Călin Platon.

Platon spune că situația societății nu este „deosebit de bună”.


„Cu privire la bugetul de venituri și cheltuieli, acesta a fost fundamentat pe contracte ferme și clare pe care în acest moment societatea le deține. Dintr-o sumă totală de 38 de milioane, pentru acest an avem un program de 28 de milioane pe execuția acestor contracte, restul sunt contracte multianuale sau pe doi ani de zile care vor fi finalizate în celălalt an. Am redus cheltuielile nu doar cu forța de muncă și am crescut veniturile cu alte activități conexe, respectiv livrare de asfalt către alți constructori, anul acesta avem în pregătire un contract de 35.000 de tone către firma Kiat pentru drumurile județene. Pentru lunile ianuarie-februarie societatea și-a echilibrat costurile, astfel că nu am înregistrat pierderi. Situația societății nu este deosebit de bună, încă avem de recuperat pierderi din anii precedenți. Noi am fost nevoiți să majorăm salariile, intrând în ctaegoria societăților de construcții de la 1.900 la 3.000 de lei. Sperăm că ordonanța 114, fac apel la colegii consilieri care au posibilitatea să facă lobby la Guvern, astfel încât aceste majorări să fie regăsite și în ajustarea contractelor de execuție pe care le avem. Ar fi un surplus de 4-5 milioane de lei”, a comentat Platon.

Mandat pentru profit, nu pentru concedieri

Consilierul județean Vladimir Mătușan (PSD) a precizat că “performanță și un management performant nu înseamnă să te bucuri că dai afară și disponibilizezi 52 de angajați și astfel ai scăzut cheltuielile”.


„Management important înseamnă să obții contracte, să participi la licitații cu condiții avantajoase astfel încât să le și câștigi. Oamenii v-au dat mandat să aduceți profit, nu să îi dați afară. Acea scădere s-a datorat și capitalizării pe care Consiliul Județean a făcut-o cu cele 8 milioane de lei, nu datorită managementului performant. Am dreptate sau nu?”, a spus Mătușan.

Societatea a dat în judecată Consiliul Județean

Călin Platon spune că Drumuri și Poduri Județene a acționat în instanță Consiliul Județean pentru lucrări executate, dar neplătite.


“Cu privire la procesul pe care îl avem cu Consiliul Județean, e vorba de lucrări din 2014 care s-au făcut și nu au fost decontate. Nu am avut în vedere în acest buget  de venituri și cheltuieli prinderea la venituri sau cheltuieli a acestei sume. Am pierdut procesele până acum. Au fost lucrări de 3,6 milioane lei pe drumurile județene care s-au executat pentru Consiliul Județean în 2014. Se finalizase acordul cadru de întreținere în 2013, iar în 2014 s-au dat contracte pe încredințare directă pe câte 100.000 de lei. Noi am lucrat pentru Consiliul Județean pe lucrări curente de întreținere neavând un acord cadru. S-au efectuat aceste lucrări, au fost acceptate la plată, au fost recepționate, însă lîn momentul când urma să se facă plata nu s-a mai putut face pentru că aceste contracte depășeau valoarea a ceea ce se putea plăti prin încredințare directă”, a spus Platon.

CJ Cluj, acționar la companii care dă oameni afară

„Societatea a fost apropiată de Consiliul Județean și ne-a ajutat foarte mult. Societatea nu va mai fi niciodată ce a fost. Avem societăți din subordinea Consiliului Județean care fac profit și angajează, nu dau oameni afară. Noi suntem acționari principali la o companie care dă oameni afară”, a spus și consilierul județean Remus Lăpușan (PSD).


Tișe: “Dă bine să arăți că se dau oameni afară”

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, spune că s-a făcut o greșeală când s-a decis ca Drumuri și Poduri să devină societate comercială.

“Greșeala a fost când ați decis în plen să o privatizați. În acel moment, societatea a trebuit să participe la licitații. Nu mai poate Consiliul Județean să îi dea lucrări în mod direct, ci trebuie să câștige licitații. Dacă nu câștigă licitații, evident că nu putem să îi alocăm resurse financiare. Greșeala atunci s-a făcut, când a devenit societate comercială, firma a devenit un agent economic pe care Consiliul trebuie să o trateze ca pe orice alt agent economic chiar dacă noi suntem acționari. Nu e nimeni de vină că nu se câștigă licitații. E concurență mare. Nu s-au câștigat licitații pe măsura participării. Trebuie să decidem, vrem să avem regii sau societăți? Eu le-aș da cu drag bani dacă am putea. Înțeleg, dă bine să arăți că se dau oameni afară”, a spus Tișe.

În februarie 2018, Consiliul Judeţean Cluj a decis majorarea capitalului social la Societatea Drumuri şi Poduri Judeţene cu 8 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro) ca măsură pentru salvarea acesteia de la insolvenţă.

Potrivit unui document, la 31 decembrie 2018, Drumuri și Poduri Județene a înregistrat o pierdere în valoare de 8,6 milioane lei.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 al societății Drumuri și Poduri Județene SA, veniturile totale estimate a fi realizate sunt în sumă de 28,3 milioane lei, iar nivelul total al cheltuielilor a fost estimat la suma de 28,2 milioane lei. Profitul brut estimat este de 71.000 lei. Pentru anul 2019 nu s-au prevăzut investiții noi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter