Actualitate

Tișe se laudă cu alocări record pentru spitale. Gropile “înghit” de 12 ori mai mulți bani

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, nu pierde nicio ocazie să se laude cu alocări record în domeniul sănătății, însă realitatea este alta.

Consilierii județeni vor vota miercuri bugetului județului pe 2019, iar potrivit proiectului, sănătatea ocupă, ca de obicei, ultimul loc. De menționat este faptul că, într-adevăr, spitalele primesc mai mulți bani față de anul trecut, când le-au fost alocate doar 3,4 milioane lei.

Cei mai mulți bani se vor duce pe eternele modernizări de drumuri și la faimoasa investiție Centrul de Deșeuri. Judeţul Cluj beneficiază de un buget record, mai mare decât anul trecut: 1,4 miliarde lei.


Drumurile judeţene şi asistenţa socială, record la alocări

În acest an, potrivit proiectului de buget, cea mai mare sumă va merge la capitolul “Transporturi” - 336.919.220 lei (71,6 milioane euro) pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere la Drumul Apuseni (44,8 milioane lei) prin modernizarea DJ108K (limita judeţ Bihor – Baraj Drăgan) şi DJ764B (Baraj Drăgan – intersecţie DN1) şi Drumul Bistriţei (38,2 milioane lei) prin modernizarea şi reabilitarea DJ 109 (intersecţie DN1C – limita judeţ Sălaj). Cei mai mulți bani, 61 milioane lei, vor merge pentru lucrările de întreţinere curentă a drumurilor judeţene.

Anul trecut, Consiliul Judeţean a alocat 20,8 milioane lei, respectiv 33,8 milioane lei, pentru modernizarea Drumului Apusenilor şi Drumului Bistriţei.


Pe locul doi în topul alocărilor bugetare se află Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) – 129.484.000 lei, sumă mai mică cu peste 150 de milioane de lei faţă de 2018 când DGASPC se afla pe primul loc cu cei mai mulţi bani primiţi de la buget (peste 279 milioane lei). Suma reprezintă cheltuielile de personal pentru plata drepturilor salariale, bunuri şi servicii sau bani pentru persoanele cu handicap neîncadrate.

Bani pompați cu nemiluita în Centrul de Deșeuri

Şi în acest an, în Centrul de Deşeuri, un proiect peste care s-a aşternut praful, se vor pompa 165 de milioane de lei (35,1 milioane euro). An de an, faimoasa investiţie a Consiliului Judeţean primeşte bani de la bugetul judeţului pentru lucrări care nu se mai termină de 8 ani. De exemplu, anul trecut, în Centrul de Deşeuri instituţia a băgat 142 milioane de lei (30,8 milioane de euro), bani folosiţi, cel mai probabil, pentru consolidările versanţilor după ce în zonă au avut loc alunecări de teren.


Reamintim că anul trecut, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunţa că lucrările la Centrul de Deşeuri au intrat “în linie dreaptă”, finalizarea acestora urmând a avea loc în a doua jumătate a anului 2018. Acum, același Tișe spune că lucrările la acest obiectiv vor fi inaugurate, parţial, în acest an.

Sănătatea, ca de obicei, pe ultimul loc. Tișe a pierdut un milion pe drum

“Sănătatea” primeşte 28,1 milioane lei potrivit proiectului de buget, cea mai mică sumă comparativ cu banii alocaţi pentru biserici sau şcoli. Banii vor merge pentru acoperirea cheltuielilor curente (950.000 lei), pentru cheltuieli de capital sau pentru cofinanțarea unor proiecte.


În urmă cu câteva zile, Alin Tișe ținea să se laude cu alocările record în sănătate precizând că sunt prevăzuți a fi alocați din bugetul propriu al Consiliului Județean nu mai puțin de 27 milioane lei.

Niciun proiect nou

Vor beneficia de bani pentru aproape aceleaşi cheltuieli cu reablitarea clădirilor Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz, Şcoala Gimnazială Specială pentru deficienţi de Auz Kozmutza Flora, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere, Liceul Tehnologic Special SAMUS, Şcoala Gimnazială Specială Transilvania-Baciu sau Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă. Banii vor merge şi pentru acoperirea cheltuielilor de personal.


Vor mai primi bani pentru reabilitarea clădirilor sau alte investiţii Muzeul Etnografic al Transilvaniei (4,7 milioane lei), Muzeul de Artă Cluj (6,8 milioane lei), Şcoala Populară de Artă Tudor Jarda (2,9 milioane lei), Biblioteca Judeţeană Octavian Goga (7,5 milioane lei), Muzeul Memorial “Octavian Goga” (1,6 milioane lei), Filarmonica de Stat Transilvania (30,9 milioane lei) sau Teatrul de Păpuşi Puck (5,9 milioane lei).

Consiliul Judeţean propune şi alocarea sumei de 7,4 milioane de lei pentru restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy din Răscruci.

Aeroportul, al doilea an consecutiv fără bani de la CJ

Aeroportul Internaţional Cluj nu va vedea niciun ban de la Consiliul Judeţean nici  în 2019. Dacă în anii precedenţi aeroportul primea finanţare de la bugetul Consiliului Judeţean pentru cheltuieli de capital sau pentru finanţare de rute noi, anul acesta instituţia nu mai este menţionată în proiectul de buget.

Aeroportul nu va primi bani nici măcar pentru plata de despăgubiri exproprieri pistă 3500 metri aeroport sau în vederea realizării documentaţiei cadastrale pentru terenuri în ceea ce priveşte devierea Someşului. Directorul aeroportului clujean avertiza că mai multe companii aeriene îşi schimbă flota, iar noile avioane nu vor putea ateriza pe aeroport decât cu restricţii la numărul de pasageri. David Ciceo spune că devierea Someşului şi extinderea pistei sunt vitale în acest moment pentru dezvoltarea obiectivului.

Ciceo spune că fără extinderea pistei nu se va putea atinge ţinta de 7 milioane de pasageri în 2030.

Topul alocărilor

Transporturi – 336.919.220 lei

Asistenţă Socială – 129.484.000 lei

Cultură, recreere, religie – 98.415.570 lei

Învăţământ – 73.477.000 lei

Sănătate – 28.119.440 lei

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Proiectul bugetului propus marchează un record absolut în ceea ce privește sumele destinate domeniului sănătății. În 2019 sunt prevăzuți a fi alocați din bugetul propriu al Consiliului Județean nu mai puțin de 27.067.000 lei pentru finanțarea a 14 spitale clujene, sumă la care se vor adăuga alocări suplimentare ce urmează a fi acordate prin intermediul rectificărilor bugetare ulterioare. Astfel, suma cuprinsă în acest an la capitolul sănătate este cea mai mare din istoria Consiliului Județean, fiind cu aproximativ 70% (69,5%) mai mare comparativ cu cea alocată în anul precedent și cu nu mai puțin de 414% mai mare comparativ cu anul 2017”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter