Actualitate

Un clujean fotografiază locurile nimănui. Clădirile abandonate de la Cluj la Geamăna și Cernobîl au fost surprinse de aparatul său

Cristian Lipovan, un tânăr din Cluj-Napoca, este pasionat de fotografierea locurilor pe care, poate, nu le observă nimeni. Din această pasiune a ajuns să facă fotografii în numeroase locuri, atât în țară și în străinătate, ajungând chiar la Cernobîl.

Locuri care par a fi înghețate în timp, care au fost abandonate și apoi uitate sunt văzute cu alți ochi de către Cristian Lipovan, un tânăr pasionat de fotografie. Lui îi place să surprindă în instantanee locurile care au ajuns să fie a nimănui. Lucruri abandonate, case abandonate și chiar... orașe abandonate.

De la fotografii în natură la case pustii

Pasiunea sa pentru fotografie a apărut în urmă cu mai bine de 15 ani, când s-a mutat în Cluj-Napoca. Abia mai târziu locurile părăsite au început să capete alte nuanțe pentru Cristian. Astfel, de la câteva fotografii a ajuns să călătorească mii de kilometri pentru a vedea cele mai inedite locuri abandonate prin lentila aparatului de fotografiat.


„Când aveam mai mult timp liber ieșeam în natură să fotografiez. În drumul meu spre zonele unde fotografiam, găseam diferite case abandonate și intram pur și simplu să văd cum arată înăuntru și am fost inspirat. De atunci am început să fotografiez mai multe locurile abandonate și să pun bazele proiectului Placessuffering. Am început să caut tot felul de locuri abandonate, am găsit foarte multe, le-am explorat pe toate și le-am fotografiat”, povestește Cristian Lipovan.

Orașul abandonat

După ce ani de zile a fotografiat în principiu imobile părăsite, a simțit nevoia să evolueze și a considerat că e timpul să vadă un oraș întreg care a fost lăsat uitării. Cea mai logică alegere a fost Cernobîlul, orașul din Ucrania în care timpul parcă a încremenit în urmă cu 33 de ani, pe 26 aprilie 1986, când a avut loc explozia centralei nucleare.


 „Am fotografiat numeroase locuri și după ceva timp am zis că trebuie să trec la alt nivel. Așa m-am gândit că Cernobîlul îmi va oferi ceea ce îmi doresc. Așa am ajuns acolo, în urmă cu doi ani pentru prima dată. Zona este foarte sensibilă, începând de la vegetația, care parcă a crescut altfel acolo, până la animale: câini, pisici, vulpi. În ceea ce privește clădirile, acestea sunt în stare de degradare. Sunt foarte multe lucruri lăsate la voia întâmplării, de acum 33 de ani. Grădinița mi-a rămas întipărită în minte fiindcă acolo încă sunt jucării, pătuțurile copiilor, hainele, dulăpioarele lor, care nu au mai fost atinse de peste trei decenii. La fel este și în cazul spitalului, cu ustensile, injecții, care au rămas în aceeași poziție zeci de ani”, își amintește fotograful.

Anul trecut, Cristian a vizitat și un sat din apropierea orașului Cernobîl, unde mai locuiesc doar două persoane, un bărbat și o femeie care, culmea, sunt certați și nu-și vorbesc de ani de zile.


Dezastrul natural de la Geamăna

Cristian Lipovan a ajuns și la Geamăna din județul Alba, un sat în care mai locuiesc doar câteva suflete, în casele la care lacul de decantare care s-a format în urma operațiunile miniere de la Roșia Poieni nu a ajuns încă.

„La Geamăna am fotografiat pentru prima dată în 2010. Atunci încă se vedea biserica, nu fusese complet acoperită de steril. Acolo era și un cimitir care acum nu se mai vede. Fotografiile sunt destul de rare, fiindcă atunci nu prea știa lumea de acel loc. Apoi am mai fost de câteva ori și am văzut cum a evoluat situația de acolo de la un an la altul. Mai locuiesc doar câțiva oameni acolo, în casele care sunt situație în zone mai înalte și nu a ajuns sterilul la ei, dar sunt hotărâți să nu plece de acolo”, spune tânărul.


Cristian Lipovan a fotografiat numeroase clădiri abandonate din județul Cluj, printre care Hotel Continental, Castelul Banffy de la Răscruci, Spitalul de la Mociu, dar și biserici și case țărănești. De asemenea, a călătorit în străinătate, în Italia, Franța, Belgia, Olanda, Ungaria, Ucraina, doar pentru a fotografia locuri abandonate. Pe viitor dorește să ajungă la Fukushima, în Japonia.

 

Etichete: fotograf
abonare newsletter