monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Cum a fost văzut protestul #șîeu în presa internațională

Presa internaţională a relatat pe larg despre protestul de vineri din România, care a avut loc în întreaga ţară, la iniţiativa omului de afaceri Ştefan Mandachi, care a lansat campania „România vrea autostrăzi” şi a construit, simbolic, primul metru de autostradă din Moldova.

Protestului „România vrea autostrăzi€ i s-au alăturat mai multe persoanel publice, primari, companii și simpli cetăț›eni

„Cea mai mică autostradă din lume face de ruşine o naţiune”, a titrat BBC, potrivit Digi24.
„Săturat de reţeaua deficitară de drumuri în regiunea sa originară, Moldova, Ştefan Mandachi, un bărbat de 33 de ani care deţine un lanţ de restaurante fast-food, a construit o mică autostradă din banii săi personali, cheltuind în total 4.400 de euro”, scrie site-ul britanic.

BBC relatează că România are cea mai scurtă reţea de autostrăzi din Uniunea Europeană, având doar 806 km în întreaga ţară, în ciuda faptului că întinderea ţării este aproape egală cu aceea a Marii Britanii, scrie News.ro.

Şi Bloomberg a scris despre protestul lui Mandachi, precizând într-un articol intitulat „Furia privind cele mai slabe autostrăzi duce la un nou tip de protest”: „Ştefan Mandachi, un proprietar de restaurante din oraşul Suceava, a cerut oamenilor să se oprească din muncă timp de 15 minute la ora 15:00 pe 15 martie ca un semn către guvern că frustrarea este răspândită”.

Publicaţia economică precizează şi că infrastructura României este cea mai slabă din UE şi că cetăţenii români consideră că de vină pentru lipsa progresului este corupţia.
De asemenea, Euronews a scris despre protest, adăugând că România este pe primul loc în UE privind decesele rutiere.

„Doar în 2017, peste 1.900 de persoane au fost ucise pe străzile rurale. Experţii susţin că acest lucru este cauzat de lipsa infrastructurii moderne”, se arată în articolul Euronews.

Omul de afaceri Ştefan Mandachi, iniţiatorul protestului ”România vreau autostrăzi”, a declarat, vineri, la inaugurarea primului metru de autostradă din Moldova, pe care l-a construit din banii săi, că nu a trăit niciodată un asemenea moment de solidaritate. ”Avem o şansă unică să restartăm România acum”, a spus Mandachi, apreciind că nu se va ”lecui” până când nu va exista autostradă la Suceava.

Sute de angajaţi ai unei companii de IT şi ai celui mai mare lanţ de restaurante din Transilvania au Întrerupt vineri activitatea pentru un sfert de oră, în semn de solidaritate cu protestul "România vrea autostrăzi #şîeu", iar în anumite zone din Cluj-Napoca şi din judeţ unii şoferii au blocat circulaţia, oprind maşinile puse pe avarie în trafic.

Una dintre cele mai mari companii de dezvoltare de software din Cluj, care are 400 de angajaţi, a decis întreruperea activităţii vineri, pentru „protestul de 15 minute„. Cei aproximativ 400 de angajaţi s-au oprit din lucru după ce au primit pe monitoarele calculatoarelor mesajul '#şîeu protestez! 15 minute pentru o Românie conectată şi sigură'.

Angajaţii au ieşit pe holuri şi au lipit afişe cu mesajele campaniei „România vrea autostrăzi", iar fondatorul companiei, Voicu Oprean, a precizat că iniţiativa de a se alătura protestului a apărut în momentul în care a calculat cât timp şi bani în plus cheltuie din cauza lipsei de autostrăzi.