Actualitate

ORAȘUL MAGNET. Ce-au găsit PESTE 1.000 DE TINERI FRANCEZI la Cluj? Povestea Juliettei, care își împlinește aici un vis. – FOTO-VIDEO

Orașul pe care îl înjură Radu Banciu, lăudat de tineri din toată lumea. Peste o mie de francezi studiază medicina la Cluj. Comunitatea studenților străini din Cluj a atras atenția postului de televiziune France 5.

Pornind de la povestea tinerei Juliette Robin, fiica unui medic din Franța, venită la Cluj pentru a-și urma visul de a deveni la rândul ei medic, jurnaliștii francezi de la France 5 au spus povestea orașului tot mai des căutat de expați.

Principalul motiv pentru care tinerii abia ieșiți din adolescență își părăsesc țara în favoarea Clujului este costul redus al studiilor, de aproximativ 5.000-6.000 de euro pe an și admiterea mai facilă.


Eroina reportajului, Juliette Robin, provine din Neuilly-sur-Seine și avea 22 de ani când a venit la Cluj, în anul I de studii medicale.

În urmă cu câțiva ani, a ales să se înscrie la admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, fiindcă își dorea din tot sufletul să ajute oamenii. Așa cum le-a spus jurnaliștilor francezi „decizia de trece granița pentru a deveni medic a fost una greu de luat”, dar a realizat că, după anii de sacrificiu, petrecuți pe băncile școlii într-o țară străină, va ajunge acolo unde își dorește și va avea o diplomă recunoscută în toate statele din Uniunea Europeană.


Venită în Cluj, Juliette a fost nevoită să se adapteze unui nou stil de viață și unui sistem diferit. A urmat cursurile de limbă română de la facultatea sa și, apoi, pe cele de limbaj medical, pentru a înțelege termenii de specialitate și a se înțelege cu pacienții pe care avea să îi întâlnească în spitalele în care a făcut practică. Apoi, cu ajutorul celor de la Institutul Francez, a învățat să se descurce în oraș.

Alături de ea, alți peste o mie de studenți mediciniști din Franța, Elveția, Tunisia sau Spania au parcurs același drum, pentru a trăi în orașul pe care l-au ales pentru studii. Mulți dintre ei nu știu, însă, dacă, după ce se vor întoarce în țările lor, vor putea să practice meseria pe care tocmai o deprind, dar știu că România poate fi un punct de plecare în carieră.


Reportajul realizat la Cluj, pe parcursul mai multor zile și în mai multe locuri prezintă un oraș dinamic, al tineretului, în care studenți veniți din străinătate se bucură de plăcerea comunicării umane din Piața Mihai Viteazu sau se pot odihni mâncând pe treptele obeliscului din Piața Muzeului. De asemenea, în reportajul difuzat de postul francez se apar imagini filmate în spitalele din oraș și, bineînțeles, în sălile de curs ale UMF și la Institutul Francez.

Reportajul care prezintă povestea Juliettei și a colegilor ei francofoni oferă una dintre cele mai interesante imagini ale orașului, văzut de tinerii dintr-o categorie nouă, despre care se vorbește foarte rar: cea a străinilor care au ales să se mute la Cluj pentru a studia și fac din ce în ce mai mult parte din viața orașului.


CITIȚI ȘI:

Radu Banciu, atac suburban la adresa Clujului: „Este un oraș de RAHAT!”. „Clujenii știu puțin, le-a rămas doar ORGOLIUL DE PROSTĂNAC!”


Clujul, pol universitar important mai ales pentru studiile de medicină

Anca Buzoianu este prima femeie din Cluj care a primit Ordinul Naţional de Merit al Republicii Franceze

Ultimele Stiri
abonare newsletter