Actualitate

Medicii şi asistentele „cad de pe picioare” din cauza suprasolicitării

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/09_ziua/03 sala operatie spital aparatura asistente clinica chirurgie 3 rp 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Angajaţii din spitale şi-au luat anul acesta de şase ori mai multe concedii medicale decât anul trecut, din cauza suprasolicitării fizice şi psihice.

Lipsa de personal face ca în prezent un cadru medical să lucreze cât pentru patru.

Conducerea sindicatului SANITAS Cluj atenţionează asupra faptului că angajaţii din spitale au ajuns la suprasolicitare fizică şi psihică din cauza volumului mult prea mare de muncă. Ştefan Roman, preşedintele SANITAS Cluj, spune că s-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei de personal din toate spitalele din Cluj. În aceste condiţii, medicii, asistentele, infirmierele şi alte cadre medicale sunt obligaţi să muncească pentru a acoperi deficitul de personal. Potrivit liderului de sindicat, din cauza suprasolicitării, „ angajaţii „au ajuns să cadă de pe picioare şi au fost nevoiţi să intre în concedii medicale”. Roman a menţionat că numărul concediilor medicale a crescut faţă de anul trecut de 5-6 ori, din cauza suprasolicitării angajaţilor din spitale.


50% deficit de personal la Chirurgie I

Sindicaliştii clujeni semnalează faptul că în unele spitale deficitul de personal este de 30%, cum este cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, iar în unele secţii cum este Chirurgie I, deficitul a ajuns la 50%. La nivelul întregului judeţ, peste 1.400 de asistente lipsesc din unităţile sanitare. Din cauza lipsei de personal, în unele spitale zilele de repaos săptămânal nu se mai dau pentru că nu are cine să lucreze în locul celor care şi-ar lua zilele libere.


„Această situaţie nu a mai fost întâlnită în ultimii 20 de ani”, a precizat Ştefan Roman. Potrivit şefului SANITAS Cluj, s-a ajuns în această situaţie din cauza blocării posturilor, fiind permisă angajarea unei singure persoane doar după ce au plecat şapte.

Memoriu la Ministerul Sănătăţii


Conducerea SANITAS Cluj împreună cu deputatul independent Mircia Giurgiu va înainta, săptămâna viitoare, conducerii Ministerului Sănătăţii un memoriu prin care solicită deblocarea posturilor din sănătate. „Nu ne este indiferentă calitatea actului medico-sanitar pe care îl oferim pacienţilor, mai cu seamă că în Cluj vin foarte mulţi pacienţi din toată ţara, aproximativ 30% din bolnavi fiind din afara judeţului”, a mai declarat Roman.

Mircia Giurgiu a menţionat că săptămâna viitoare va solicita conducerii Ministerului Sănătăţii să aibă o întâlnire cu reprezentanţii SANITAS Cluj pentru prezentarea situaţiei cu care se confruntă salariaţii din sănătate.

abonare newsletter