Actualitate

Camerele CNAIR NU vor funcționa ca radare fixe. Compania de Drumuri și Poliția Română nu au încheiat niciun protocol

Compania de Drumuri vine cu clarificări după informațiile potrivit cărora Poliția Rutieră ar urma să folosească din 2019 camerele de supraveghere ale CNAIR pe post de radare fixe.

“Nu există un protocol încheiat între CNAIR SA și Poliția Română privind folosirea în regim de radar a camerelor foto/video amplasate pe drumurile publice. Camerele foto/video care aparțin CNAIR sunt folosite doar pentru identificarea autovehiculelor care circulă pe rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale fără a  dețin rovinietă sau care tranzitează podurile dunărene fără a achita tariful de trecere (peaj), ori pentru a identifica situațiile care afectează siguranța circulației”, transmite Compania de Drumuri.

De altfel, înregistrarea vitezei de circulație cu o cameră foto care doar face fotografii ale numărului de înmatriculare este tehnic imposibilă, din punct de vedere al echipamentului propriu-zis și a softului, spun oficiali ai Companiei de Drumuri. Un astfel de echipament ar fi și imposibil de omologat. În urmă cu câțiva ani au existat însă astfel de cereri din partea Poliției care au fost respinse de către CNAIR.


Presa a semnalat că Poliția Rutieră ar fi semnat un protocol cu CNAIR și că va folosi radarele fixe din 2019. Sistemul funcționează cu ajutorul unor senzori montați în asfalt, care se declanșează la trecerea cu roțile din față ale autovehiculului, deci camerele radar nu pot fi păcălite.

În județul Cluj, aceste camere sunt amplasate în aceste locuri:


DN75 – Mihai Viteazu
A3 – Gilău
DN1 – Vâlcele
DN1C – Jucu

Ultimele Stiri
abonare newsletter