Actualitate

Suspiciuni de ilegalitate. Schimbarea Consiliului de Administrație al Aeroportului ridică semne de întrebare, susține actuala conducere

Conducerea Aeroportului Internațional Cluj solicită retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind schimbarea tuturor membrilor Consiliului de Administrație de la aeroport, invocând o serie de ilegalități. În plus, directorii din aeroport le cer consilierilor județeni să nu voteze proiectul, în cazul în care acesta nu va fi retras.

Irimie Popa (PSD), Konnert Agnes (UDMR) și Viorel Federiga (PNL) ar urma să fie revocați din Consiliul de Administrație de la aeroport „din cauza încălcării obligațiilor contractuale”, aceștia urmând să fie înlocuiți cu Alina Mirela Petre, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, Daniel Perșu, reprezentant al Consiliului Județean Cluj şi avocatul Mihai Răzvan Lăpușan.

Într-o adresă trimisă consilierilor județeni, directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, spune că prin acest proiect “se încalcă în mod flagrant prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă”.


Mai mult, Aeroportul a sesizat toate instituțiile abilitate cu privire la nelegalitatea documentelor întocmite de către Consiliul Județean.

În 2017, consilierii judeţeni votau celebra Hotărâre 220, prin care toţi directorii de regii din subordinea județului erau demişi, locul lor urmând să fie luat de consilii de administraţie numite pe criterii politice. Baza legală invocată a fost OUG 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.


Prefectului județului Cluj, Aurel Cherecheş, a atacat în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Judeţean 220/2017, solicitând anularea acesteia, iar reprezentanţii conducerii aeroportului au invocat o excepţie de neconstituționalitate a unor prevederi din OUG 109/2011, care a dus la suspendarea procesului privind anularea hotărârii.

„Hotărârea 220/2017 este suspendată de către instanța judecătoarească, iar în acest caz, potrivit legii, în cazul în care procedura de selecție este suspendată sau anulată de instanța judecătorească, mandatul administratorului provizoriu continuă până la numirea noului administrator. Mandatul acestor administratori provizorii nu expiră decât la numirea administratorilor prin procedura de selecție. Având în vedere că procedura de selecție împreună cu toate actele care decurg din acestea sunt suspendate de instanța judecătorească, rezultă clar faptul că mandatele actualilor administratori provizorii ai regiei sunt valabile. Dacă în mod absurd s-ar interpreta administrarea prin provizorat ca o modalitate de selecție pentru ocuparea posturilor de administratori, fie ei și provizorii, atunci procedura de selecție prevăzută de OUG 109/2011 nu și-ar mai găsi aplicabilitatea pentru că s-ar administra o regie tot prin provizorat în urma vacantării posturilor de administratori provizorii de către autoritatea tutelară după bunul ei plac, prin revocare”, se arată în adresa pe care conducerea aeroportului a trimis-o consilierilor județeni.


Reprezentanții aeroportului mai susțin că în cazul în care mandatul administratorului încetează trebuie să urmeze o procedură de selecție bine reglementată prin lege, adică organizarea unei noi proceduri de selecție, ceea ce nu a fost cazul aici.

“Au fost aduse prejudicii aeroportului și considerăm că au fost create avantaje necuvenite administratorilor provizorii propuși prin proiectul de hotărâre și anume Mihai Lăpușan și Daniel Perșu”, se mai menționează în document.


Conducerea aeroportului vorbește în acest caz și de o posibilă existență a unui conflict de interese cu noii administratori propuși.

“Avem suspiciunea rezonabilă că Mihai Lăpușan și Daniel Persu servesc doar interesele președintelui Alin Tișe, fiind de notorietate războiul pe care acesta din urmă îl poartă cu conducerea aeroportului. Domnul Mihai Lăpușan, în calitatea sa de avocat, a avut contracte de consultanță, asistare și reprezentare juridică cu Alin Tișe. Menționăm că avocatul Mihai Lăpușan l-a asistat recent pe Alin Tișe în procesul său de divorț. Mai mul, fiica lui Daniel Perșu, celălalt membru propus a fi numit ca administrator provizoriu, este avocat colaborator în cadrul Societății Civile de Avocați Lăpușan & Partenerii, societate unde Mihai Lăpușan este avocat coordonator, cu alte cuvinte este șeful fiicei lui Daniel Perșu. Consiliul de Administrație al Aeroportului ar uma să devină doar formal reprezentativ în condițiile în care doi membri au legături apropiate direct sau indirect cu președintele Consiliului Județean Alin Tișe”, mai menționează conducerea aeroportului.


Potrivit Consiliului Județean, trei dintre actualii membri din CA sunt acuzați că și-au încălcat obligațiile contractuale. În concret, Alin Tişe le reproşează celor trei că nu i-au comunicat mai multe informaţii referitoare la 24 de amenzi contravenţionale aplicate Aeroportului de ANRMAP în legătură cu procedurile de achiziții publice aferente realizării obiectivelor Pista de 3.500 m și APRON 4, în cuantum total de 400.000 lei, și nu au luat măsuri „în vederea recuperării prejudiciilor”, se arată în proiectul de hotărâre.

“Cu privire la amenda aplicată de către ANRMAP, facem precizarea că actele adiționale aferente contractului de execuție lucrări pistă au fost încheiate doar după analizarea acestora de către aparatul de specialitate al Consiliului Județean Cluj, în speță Mariana Rațiu și Simona Gaci. Hotărârea judecătorească de aplicare a amenzii contravenționale este atacată în prezent cu revizuire la Tribunalul București, neexistând un proces finalizat până la această data. Considerăm că dacă ar exista vinovăție cu privire la contravenția stabilită aceasta ar cădea în sarcina directorului de investiții Mariana Rațiu și secretarului județului Simona Gaci, deoarece în ședința publică din 8 iulie 2013 au afirmat următoarele: «din documentele depuse de către cei de la aeroport procedurile urmate au fost respectate» (Simona Gaci); «eu m-am uitat peste actele adiționale și legea le permite într-adevăr achiziționarea de lucrări suplimentare și încheierea de acte adiționale» (Mariana Rațiu)”, mai menționează conducerea aeroportului.

Blat politic?

Alin Tișe fie nu a discutat problema schimbării Consiliului de Administrație al Aeroportului cu șefii grupurilor politice din Consiliul Județean, fie a bătut palma „pe la spate” cu aceștia, pentru că nici UDMR, nici PSD, nu vor mai avea reprezentanți. Vicepreședintele CJ Cluj, Vakar Istvan (UDMR), spune că partidul nu se bagă în războiul dintre Tișe și Ciceo.

„Să încerce președintele Alin Tișe să facă ordine acolo. Toată povestea asta e lungă. Noi suntem parteneri unde se poate construi ceva. Unde sunt numai scandaluri și unde oamenii nu reușesc să se înțeleagă, acolo nu prea avem ce căuta. Tot ce ține de dezvoltarea aeroportului susținem cu tot tot dragul, dar aici sunt niște chestii unde oamenii nu se înțeleg. Nu ne băgăm. Nu e o chestie de politică, de partide, acele persoane care sunt acum erau numite interimar dintr-un mandat dinainte de procedura de selecție. O struțo-cămilă. Mie îmi pare rău că mai sunt scandaluri de genul acesta. Ar trebui să fie liniște și să se contruiască, dar așa cred că nu va fi”, a declarat Vakar pentru Monitorul de Cluj.

“Domnul Tișe nu s-a consultat cu noi. Eu am aflat din presă de schimbarea membrilor din consiliul de administrație de la aeroport. Domnul Tișe dorește să facă acest lucru, iar consilierii județeni PSD nu vor susține acest proiect”, a comentat, pentru Monitorul de Cluj, consilierul județean Remus Lăpușan decizia Consiliului Județean de a schimba membrii CA al aeroportului.

CITEȘTE ȘI

Tișe schimbă CA la Aeroport. Ce se ascunde în spatele mișcării?

Ultimele Stiri
abonare newsletter