monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Încă un oraș în Alianța Vestului? "Ar crește șansele pentru construcția unui drum rapid!"

Proiectul comun inițiat de primarii din orașele Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Arad a stârnit interesul altor municipii ardelene, care iau în calcul o eventuală asociere cu Alianța Vestului.

Deși primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a subliniat faptul că, cel puțin momentan, lărgirea Alianței Vestului este scoasă din ecuație, mai multe orașe din Transilvania și Banat și-au manifestat deja interesul pentru aderarea la proiectul celor patru primării. După Sibiu, Reșița sau Alba Iulia, Bistrița este ultimul oraș care ia în calcul o posibilă asociere cu Alianța.

Potrivit președintelui PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, aderarea Bistriței la "patrulater" ar spori șansele pentru construcția unui drum rapid între Cluj-Napoca și Bistrița, drum care acum, în opinia liberalului, este la faza de "utopie".


În prezent, în condiții normale de trafic, drumul dintre cele două orașe (aproximativ 120 km) se poate parcurge în circa două ore. Restricțiile de circulație impuse anul trecut, în urma cărora în multe zone în care se circula cu 70 km/h se circulă acum cu doar 50 km/h nemulțumesc șoferii, care oricum își pierd răbdarea în desele ambuteiaje produse pe DN 1c/E 576 (Cluj-Napoca - Dej), respectiv DN 17/E 58 (Dej - Bistrița).

"Cred că locul municipiului Bistriţa este în această Alianţă a Vestului. Eu cred că această alianţă are şanse uriaşe ca, pe lângă investiţii de infrastructură pentru aceste oraşe, să dezvolte şi investiţii de infrastructură care să lege aceste oraşe, un drum rapid Bistriţa-Cluj care pare, în acest moment, o utopie. Un asemenea proiect cred, cu sinceritate şi tărie, că poate să devină o realitate. Este doar un exemplu. Mai mult, exemple de bună practică sunt absolut obligatorii şi pentru municipalitatea Bistriţa. Putem observa faptul că, în Cluj, nu au fost plantaţi portocali pe dealul Feleacului, nici Oradea nu are crescătorie de struţi. Aceste primării se ocupă de proiecte în interesul comunităţilor respective”, a declarat Ioan Turc, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit timponline.ro.


"Noi nu refuzăm discuțiile, vom avea analize cu toți cei interesați, dar ideea principală este să nu demonetizăm această Alianță, s-o facem complet nefuncțională, să fie prea mare încât să mai găsim soluții și să nu mai putem lua nicio decizie pentru a finaliza proiectele. Trebuie găsit un echilibru, să fim pragmatici. Cu siguranță, libertatea de asociere nu este îngrădită, vom analiza aceste cereri, însă cu dorința de a putea să livrăm rezultate. Dacă livrăm doar vorbe, cetățenii vor spune «bine că v-ați adunat să vorbiți, dar nu faceți niciunul nimic»", preciza Boc, în decembrie.