Actualitate

Cum va arăta piața muncii din Cluj în 2019: Salarii mai mari pentru angajați, șanse mai mici de angajare

Salariile mari din Cluj au propulsat județul pe locul al 2-lea în clasamentul zonelor cu cei mai bine plătiți angajați, realizat de ejobs.ro. În același timp, după un trimestru în care angajatorii au făcut mai multe recrutări decât își propuseseră, primul semestru din anul următor va fi unul mai liniștit, pe care administratorii firmelor îl privesc cu reticență.

În concluzie, cei care își doresc un loc de muncă ar fi bine să profite de ultimele zile din acest  an ca să facă acest pas, fiindcă 2019 va fi un an în care își vor găsi mai greu o slujbă.

Cum arată Harta Salariilor la final de 2018

Așa cum era de așteptat, și la final de 2018, Capitala conduce în clasamentele județelor cu cei mai bine plătiți angajați și cu cea mai bună rată de angajabilitate.Salariul mediu net din București este de 2.723 de lei pe lună, potrivit Paylab.ro.


„Următorii în topul celor mai bine plătiți angajați din România sunt cei dinCluj, care încasează lunar, în medie, 2.664 de lei. La mică distanță de aceștia se află angajații dinTimiș, care raportează o medie a veniturilor de 2.656 de lei. Județele mai mici din Vestul și Centrul țării vin din urmă cu un plafon salarial similar și mult apropiat de cel din județele mai mari. Astfel, în Alba, media salarială este de 2.591 de lei pe lună, în Harghita2.539 de lei, iar înBrașov și Sibiu de 2.513 lei”,  se arată în documentul citat.
De asemenea „faptul că Bucureștiul, Clujul și Timișoara sunt județele care oferă cele mai mari salarii din România nu este o surpriză pentru nimeni. Aici își desfășoară activitatea cele mai mari companii, locale și multinaționale, toate sunt centre universitare importante, iar bazinul de candidați este uriaș. Cu toate acestea, este interesant faptul că județe precum Harghita sau Alba au reușit să detroneze zone care, aparent, au un potențial mai mare, precum Iași sau Constanța”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Potrivit aceleiași surse salariul mediu pentru Iași este de 2.394 de lei, iar pentru Constanța de 2.203 lei.


Vine 2019. Cum va fi?

Pentru primul trimestru din /2019 se prognozează creșteri ale numărului total de angajați în toate cele opt regiuni ale țării, potrivit ultimului studiu dat publicității de Manpower. Previziunea Netă de Angajare pe țară se situează la +9%.

Deși în majoritatea regiunilor se constată un optimism clar al angajatorilor în regiunea de Nord-Vest, din care face parte și Clujul, planurile de angajare se restrâng. Cea mai puternică reducere este înregistrată  în regiunea Nord-Vest, unde previziunile de angajare scad cu 24% (cea mai puternică restrângere din țară) (vezi grafic 1).


Altfel spus „în primul trimestru al anului 2019 sunt prognozate oportunități de angajare și în regiunea Nord-Vest, dată fiind Previziunea Netă de Angajare de +10% raportată de angajatori. Perspectivele sunt însă cu 7 puncte procentuale mai slabe față de trimestrul IV/2018 și înregistrează un declin abrupt de 24 de puncte procentuale față de intervalul ianuarie – martie 2018”, sau, așa cum arată studiul Manpower (vezi grafic 2).

De asemenea, „în nouă din cele zece sectoare de activitate analizate, angajatorii se așteaptă la creșteri ale numărului total de angajați în primul trimestru al anului 2019. Cea mai puternică piață a forței de muncă este prognozată în sectorul Industrie prelucrătoare, unde Previziunea Netă de Angajare se situează la +26%. Angajatorii din sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri se așteaptă la rândul lor la creșteri solide ale numărului de angajați, raportând o Previziune de +23%. Previziuni robuste, de +20%, respectiv +19%, sunt raportate și în sectoarele Comerț cu ridicata și cu amănuntul și Transport, depozitare și comunicații. Angajatorii din sectorul Construcții continuă să raporteze planuri de angajare ambițioase, cu o Previziune de +18%, iar perspectivele sunt pozitive și în sectoarele Hoteluri și restaurante și Administrație publică și servicii sociale, ambele cu Previziuni de +16%. În schimb, angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaz raportează perspective de angajare sumbre, cu o Previziune de -11%” (vezi grafic 3), potrivit aceleiași surse.

Ultimele Stiri
abonare newsletter