Actualitate

183 milioane €, suma record investită de Consiliul Județean în reabilitarea drumurilor. De ce nu scapă Clujul de gropi?

Consiliul Județean Cluj a investit în acest an 183 milioane euro în reabilitarea infrastructurii rutiere judeţene.

Consiliul Judeţean Cluj a alocat în cursul acestui an 841,6 mil. lei (aproximativ 183 mil. euro) pentru reabilitarea infrastructurii rutiere judeţene, bani care provin din fonduri europene, bugetul instituției, dar și din împrumutul contractat în valoare de 50 de milioane de euro.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a prezentat stadiul la zi al programelor de lucrări de modernizare și reabilitare, respectiv de întreținere a drumurilor județene.


Potrivit acestuia, în perioada iunie 2016 – noiembrie 2018, Consiliul Județean a executat lucrări de reabilitare și modernizare pe nu mai puțin de 420 km de drumuri județene, ceea ce reprezintă circa 35% din lungimea totală a acestei categorii de drumuri din județ.

De doi ani, de când a revenit în funcția de președinte de Consiliu Județean, Alin Tișe se laudă zilnic cu câte un tronson de drum județean unde au fost finalizate lucrări de asfaltare. În realitate, doar patru drumuri au fost recepționate.


Imediat după ce s-a instalat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe spunea că va face din drumurile judeţene o prioritate a mandatului şi că cei mai mulţi bani vor merge în reabilitarea şi modernizarea acestora. Mai mult, acelaşi Tişe a îndatorat judeţul cu 50 de milioane de euro după ce a luat un credit pentru a pune la punct reţeaua de drumuri judeţene. Creditul a fost contractat pentru o perioadă de 12 ani, banii fiind folosiţi, potrivit Consiliului Judeţean, pentru reabilitarea a 500 kilometri de drumuri judeţene.

De la preluarea mandatului, Alin Tișe s-a lăudat cu finalizarea lucrărilor de asfaltare la peste 30 de drumuri județene. Am vrut să aflăm câte din aceste drumuri au fost și recepționate. Cu alte cuvinte construcția a fost executată în conformitate cu prevederile contractului și respectă toate avizele și acordurile emise de autorități.


În 2011, între Consiliul Judeţean Cluj şi Asocierea S.C. Kiat Group Construct SRL, SC Tehnic Asist SRL şi  SC Damar Consult SRL s-a încheiat un contract pentru modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene cu o durată de patru ani, lucrări care trebuiau să se defăşoare până în august 2015, termen care a fost cu mult depăşit. La trei ani de la încheierea contractelor, Consiliul Judeţean a reziliat contractele cu Kiat. Decizia CJ Cluj a fost justificată prin faptul că nu a fost respectată licitația, graficul de lucrări și prevederile de protecție a mediului. În 2016, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe anunţa deblocarea contractelor cu Kiat pentru reabilitarea drumurilor judeţene din judeţul Cluj contra sumei de 2 milioane de euro.

Realitatea din teren e diferită decât cea din birou. Clujul, drumuri de Ev Mediu


Deşi se laudă zilnic cu câte un tronson de drum judeţean care intră ba în reparaţie, ba în modernizare, realitatea de la faţa locului îl contrazice pe Alin Tişe.

La începutul lunii noiembrie, în premieră, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, a criticat starea deplorabilă în care se găsesc unele drumuri județene, proaspăt reabilitate. Pentru prima dată, șeful din Consiliul Județean spune negru pe alb că la reabilitarea drumurilor din județ se folosesc materiale neconforme.


“Lucrare de aproximativ un an, reparații în garanție. Oare dacă aș pune și numele executantului s-ar interpreta ca reclamă negativă? Ce altă explicație este decât proasta execuție cu materiale neconforme?! E ok că este pe cheltuiala executantului, dar nervii șoferilor si blazonul județului cine le suportă?”, a scris Vakar Istvan pe Facebook, fără însă a preciza unde anume au fost făcute pozele.

În vară, un clujean i-a bătut obrazul lui Tișe filmând drumul între Aghireșu și Petrindu. “Incompetență sau nepăsare?  Exact ca în Evul Mediu”, a scris șoferul.

“Stați să vedeți drumul Vâlcele-Rediu, care este la 15 km de Cluj: gropi nenumărate și vegetație ca în junglă. Asta se numește indiferență, incompetență și nepăsare. Mai rău ca în Evul Mediu. Este ca în Epoca Primitivă”, a scris un alt clujean.

Și drumul judeţean Gherla-Ţaga, care a fost “reabilitat” în vara lui 2016, este plin de cratere, reclamă locuitorii. Un alt exemplu de “aşa nu” este drumul de la ieşirea din chinteni spre Vultureni-Borşa-Răscruci şi el recent “reabilitat” de bravii angajaţi ai Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj, fosta RAADPP.

“Drumul județean Vlaha-Vălișoara cu care se laudă domnul Tișe că s-a finalizat în 22 noiembrie 2016, nici până astăzi nu este terminat”, reclamă un clujean. Iar exemplele pot continua.

CITEȘTE ȘI

Tișe, gură bogată. Președintele CJ se laudă cu zeci de drumuri asfaltate, doar 4 recepționate

CITEȘTE ȘI

Unu’ cu „pamblica”, altu’ cu lacrima. Vicele CJ Cluj, Vakar Istvan, reclamă lucrările proaste la drumurile reabilitate și lăudate de Tișe

CITEȘTE ȘI

Drumuri județene ca în Evul Mediu. Realitatea din teren bate recordurile de asfaltări cu care se laudă Tișe în comunicate

abonare newsletter