monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Centenarul cu de toate. Peisajul complet al Centenarului românesc, dincolo de evenimente

De la începutul anului încoace, cuvântul „Centenar” se întinde ca o peltea peste România. Pentru a-și îmbrăca discursurile cu ceva, autoritățile au programat de-a valma sute de expoziții, lansări de carte, conferințe, slujbe religioase și festivaluri de muzică folclorică și acoperă pământul patriei cu monumente pentru care au cheltuit sute de milioane de lei.

A făcut fiecare după pricepere și după buget. Între altele, sub sigla Centenarului, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia a inaugurat, în martie, o expoziție intitulată „Fierul de călcat-istoric, utilitate şi rafinament”, iar Centrul Județean Covasna a organizat evenimentul “1.000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, scrie scena9.ro.

Pe lângă proiectele finanțate din bugetele locale, Guvernul a alocat 100 de milioane de lei pentru evenimente și monumente dedicate Centenarului și le-a împărțit cu generozitate de-a lungul a patru sesiuni de finanțare. Au fost, cu totul, 738 de proiecte. Din fondurile de la bugetul central, 90.000 de lei au fost folosiți pentru susținerea unui eveniment intitulat „Centenarul în Jilava”, iar 310.000 de lei s-au dus pe spectacolul „Jandarmeria Centenară”, la care au participat actorul Dan Puric și preotul Constantin Necula. „Am băgat cultura în dubă”, aveau să se laude mai târziu reprezentanții Jandarmeriei pe Facebook.


Sume impresionante alocate pentru statui

La Cluj, un cardinal, un episcop şi un mitropolit vor avea statui de Centenar, unde este dorit şi un Monument al Marii Uniri. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat că este vorba despre statuile cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, episcopului ortodox Nicolae Ivan şi mitropolitul Bartolomeu Anania, dar se propune şi construirea unui Monument al Marii Uniri.

Statuia cardinalului Iuliu Hossu este estimată la 70.000 de euro. Costurile pentru celelalte două statui se ridică la 200.000 de euro, bani proveniţi de la autorităţile publice locale şi din fondurile Mitropoliei Clujului. Inaugurarea statuilor lui Nicolae Ivan şi a lui Bartolomeu Anania va avea loc în preajma zilei de 1 Decembrie.


Pe lista de activităţi desfăşurate sub egida “Cluj 100” se regăsesc zeci de activităţi derulate de Primăria Cluj în colaborare cu alte instituţii din oraş, precum Academia Română, Uniunea Scriitorilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean  sau Casa Municipală de Cultură.

Consiliul Local a probat finanţarea a 27 de proiecte speciale „Cluj 100”. Între acestea menţionăm organizarea de către opera clujeană a unei serii de evenimente lirice şi coregrafice cu valenţe autentice româneşti (400.000 de lei), “Marea Unire: spectacol de reconstituire istorică” care a avut loc în septembrie pe Cluj Arena (500.000 de lei), “Serbările Transilvane – festival de tradiţii şi obiceiuri populare din Transilvania” (80.000 de lei), “Credenţionalul – Cartea Marii Uniri” (50.000 de lei), “100 of youth in Cluj” – platformă on line cu interviurile a 100 de tineri clujeni de succes (30.000 de lei), Treasure Hunt – 100 de ani alături de Cluj (15.000 de lei), “Marea Unire povestită copiilor – 1918 Trăiască România dodoloaţă”! , piesă de teatru de păpuşi (20.000 de lei).


Totodată va fi realizat un aranjament floral „Cluj 100” în sensul giratoriu din cartierul Mănăştur spre Floreşti, proiect care va costa 30.000 de lei. O instalaţie arhitecturală temporară de mari dimensiuni „Cluj 100” va fi realizată în oraş, instalaţie care va costa aproape 700.000 de lei. În acelaşi program sunt incluse şi organizarea de vizite turistice pentru românii de peste Prut, 10 concerte în diaspora românească, dar şi lansarea unor cărţi, antologii, albume fotografice, organizarea de simpozioane.

În plus, Primăria Cluj-Napoca a alocat 600.000 de lei din bugetul local pentru organizarea evenimentelor 1 Decembrie – Ziua Națională a României și Revelion 2019 pentru “a marca cum se cuvine cele mai importante evenimente din decursul acestui an”.


În ședința de Consiliu Local din luna octombrie, Primăria a alocat sumat de 35.000 de lei Asociației Cultural Artistice Hara pentru evenimentul “100 pentru România”.

Consiliul Județean Cluj, finanțări de peste 65.000 €

Bani pentru marcarea Centenarului s-au alocat şi din visteriile autorităţilor locale, nu doar de la bugetul Guvernului. Numai de la Consiliul Județean Cluj au plecat, în această direcție, peste 65.000 de euro.


Pentru acțiuni culturale în Anul Centenarului, Consiliul Județean a alocat 300.000 de lei, cea mai mare sumă, de 100.000 de lei, a mers la Universitatea Babeș-Bolyai pentru editarea celor 8 volume din “Construind Unirea cea Mare”.

Au mai primit sume consistente Asociația de Sprijin a Activității Inspectoratului Școlar Județean Cluj (15.000 lei) pentru un concurs interactiv pentru elevi “În slujba țării și a neamului românesc”, Fundația Omnia (15.000 lei) pentru proiectul “Patrimoniul creativității românești, matematica și Centenarul Unirii de la 1918”, Asociația Student Plus (10.000 lei) pentru TIMAF – Transylvania International Music and Arts Festival ediție dedicată Centenarului Marii Uniri, Fundația Culturală Terrarmonia Cluj (8.000 lei) pentru “100 de ani de la Marea Unire – rădăcini transilvănene”, Asociația Culturală Opera Group Project (7.000 lei) pentru “Simfonia Unirii” sau Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni (5.000 lei) pentru “Iuliu Maniu – întoarcerea acasă. Eveniment caritabil pentru sprijinirea restaurării casei memoriale din Bădăcin”.

Fundația Culturală Terrarmonia Cluj, Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni sau Asociația Culturală Opera Group Project au solicitat și de la Ministerul Culturii bani pentru aceleași proiecte derulate cu ocazia Centenarului.

“În contextul Centenarului Marii Uniri, ținând cont de anvergura, numărul mare, complexitatea și diversitatea proiectelor și manifestărilor aniversare, precum și faptul că acestea sunt gestionate de către instituții, asociații, organizații neguvernamentale, Consiliul Județean Cluj a aprobat în cadrul bugetului pentru 2018 suma de 300.000 lei pentru susținerea acțiunilor/proiectelor culturale și educaționale care vizează activități legate de celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918, altele decât cele organizate de către Consiliul Județean și finanțate direct din bugetele proprii. Finanțarea nerambursabilă se acordă pentru susținerea manifestărilor cultural artistice dedicate sărbătorii Centenarului (arte vizuale – expoziții, tabere de creație, film/pictură, sculptură, artă decorativă, festivaluri, serbări câmpenești, datini și obiceiuri etc)”, transmite Consiliul Județean Cluj.

Cele mai haioase evenimente

Expoziția “Fierul de călcat-istoric, utilitate și rafinament” (Muzeul Național al Agriculturii, Slobozia)

Atelier de confecționat cocarde – “La mulți ani, România mea!”

Centenarul în Jilava – manifestare cultural-artistică

1.000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România – Centrul Județean Covasna

Câți bani s-au cheltuit de la bugetul central pe evenimentele din Cluj

Teatrul Național “Lucian Blaga” Cluj-Napoca – Festivalul Teatrelor Naționale 700.000 lei

Primăria Cluj-Napoca  - 1 Decembrie Ziua Națională a României  500.000 lei

Opera Națională Română Cluj-Napoca – Opera “O poveste românească” 480.000 lei

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Expoziția Români spre Marea Unire 243.500 lei
Clujenii și Marea Unire 125.000 lei

Feleacu  - Ridicare Monumentul Eroilor 150.000 lei

Gherla – Sărbătorim împreună Centenarul României (ceremonii militare/comemorări) 65.000 lei

Mărișel – dezvelire monument – Monumentul Eroilor Mărișeni 60.000 lei

Opera Maghiară din Cluj-Napoca – Centenarul Muzicienilor maghiari din Cluj (spectacol) 55.000 lei

Consiliul Județean Cluj – Filarmonica de Stat Transilvania – Premiere Enesciene – 44.000 lei

Gilău – Noi, contemporani cu anul Centenar (ceremonii civile/militare) – 43.000 lei

Consiliul Județean Cluj – Casa Municipală de Cultură – Concert Coral dedicat Centenarului Marii Uniri – 40.000 lei

Aiton

Reparații de consolidare și curățare a Monumentului Eroilor  -25.000 lei
Marea Unire 1918-2018 (proiect editorial) 15.000 lei

Consiliul Județean Cluj – Biblioteca Județeană Octavian Goga

Primul Război Mondial în colecțiile Bibliotecii Județene 24.000 lei
Primul Război Mondial în 3D  -fotografii 11.000 lei

Academia Română, filiala Cluj – Organizare Conferință Internațională 1848-1918-2018  - 10.080 lei

2.890.580 lei este suma cheltuită de autorități pentru organizarea Centenarului în județul Cluj