Actualitate

„Îngerul păzitor” al copiilor a plecat în Ceruri

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/02_ziua/07 alexandru pesamosca.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Alexandru Pesamosca, unul dintre cei mai buni chirurgi pediatri din ţară, s-a stins din viaţă joi dimineaţa, la 81 de ani.

„Doctorul copiiilor” a fost îngerul păzitor pentru aproape 50.000 de copii cărora le-a dat şansa la viaţă.

În ultimii ani, cel mai iubit chirurg pediatru din ţară, Alexandru Pesamosca, a trăit într-o cameră din Spitalul Clinci de Urgenţă pentru Copii Marie Curie din Bucureşti, locul unde şi-a petrecut mare parte din viaţă şi unde s-a şi stins din viaţă, aşa cum şi-a dorit.


Doctorul Alexandru Pesamosca a fost unul dintre cei mai buni şi apreciaţi chirurgi pediatri din ţară. Dar, mai presus de toate, a fost poate cel mai iubit medic, cei aproape 50.000 de copii care au fost operaţi de el considerându-l ca un adevărat tată. „Am iubit mult copiii, toată viaţa m-a urmărit zâmbetul lor de dinaintea unei operaţii. Zâmbeau cu lacrimi în ochi. Spaimă, durere, resemnare, speranţă şi milă. Cu zâmbetul acela îmi cereau toată mila din lume. Şi, totuşi, n-aveam voie să greşesc, eram obligat să ignor orice emoţie”, declara profesorul acum câţiva ani, potrivit evz.ro. Zâmbetul micuţilor pacienţi l-a urmărit pe profesorul Pesamosca timp de 60 de ani, cât a durat cariera lui medicală. În urmă cu doi ani, “doctorul copiiilor” spunea în presa centrală: “Da, am iubit mult copiii. Măcar şi doar pentru asta mă rog la Dumnezeu să fie mai îngăduitor cu mine şi să-mi mai ierte din păcate”.

Pesamosca a iubit atât de mult medicina şi micuţii pacienţi încât în ultimii ani a locuit într-o cameră din Spitalul Marie Curie din Bucureşti, lângă sala de operaţii, în fostul lui cabinet.


Cel mai tulburător caz

În 2009, “îngerul păzitor” al copiiilor povestea pentru revista Formula AS despre cazul unui copil de 7 ani cu formaţiuni tumorale benigne pe esofag. Medicii care îl văzuseră înainte pe copil spuneau că nu se poate face nimic pentru el şi chiar şi el, infailibilul Pesamosca, a rămas uluit văzând despre ce e vorba. Doctorul spunea acum doi ani că această poveste l-a tulburat poate cel mai tare. Cazul era deosebit de grav, doar o minune îl mai putea salva pe copil, dar doctorul  a acceptat să îl opereze. “O să zici, poate, că sunt teatral sau patetic, dar în momentul în care l-am deschis am simţit aşa, ceva, ca un fior venit de deasupra mea, ca o mângăiere caldă pe creştet. Ce putea să fie chestia asta dacă nu o influenţă divină, o inspiraţie providenţială? Dumnezeu mi-a dat atunci forţa să iau poate cea mai grea hotărâre din viaţa mea. I-am înlăturat tot organul bolnav şi-am început să reconstruiesc altul, dintr-un cadru de colon. Adică, i-am luat un segment de colon din care i-am făcut un esofag nou-nouţ. Totul într-o singură operaţie. Aşa ceva nu s-a mai făcut niciodată”, povestea Alexandru Pesamosca pentru revista Formula AS.


O viaţă întreagă dedicată salvării copiiilor

De-a lungul carierei de 60 de ani, doctorul Pesamosca a salvat viaţa a aproape 50.000 de copii. Conducerea Colegiului Medicilor din România  spune că trecerea în nefiinţă a profesorului Pesamosca este o mare pierdere pentru medicina românească, dar şi pentru cea internaţională. „Generozitatea sa faţă de discipoli şi pacienţi l-a făcut să îşi sacrifice întreaga viaţă personală dedicând-o acestora”, spun colegii din CMR.


„Va rămâne în amintirea şi inimile noastre ca «Îngerul păzitor» al micilor pacienţi pe care i-a îngrijit şi i-a iubit pe parcursul a 60 de ani de carieră strălucită”, a afirmat Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii.

abonare newsletter