Actualitate

OPINIE Ignoranța ucide România. Trebuie să citim presa, să învățăm din greșelile altora

Ca jurnalist, auzi cel puțin o dată pe zi pe cineva spunând: „eu nu citesc presa și nu mă uit la televizor fiindcă vezi doar accidente, răniți, morți”. Această atitudine din start reduce numărul de persoane care citesc, spre exemplu, un articol de autor, însă nu despre asta este vorba azi.

Este vorba despre acele accidente care sunt atât de „promovate” în presă, mai ales în mediul online. „Se scriu doar pentru trafic” este o altă replică des întâlnită. Într-adevăr, știrile despre accidente, mai ales cele grave, fac trafic. Însă scopul lor principal este de a-i atenționa pe toți cetățenii.

Prea mulți șoferi se urcă băuți la volan și prea mulți conduc cu viteză excesivă. Prea mulți pietoni trec strada neregulamentar  și ajung să fie spulberați de o mașină a cărui șofer a călcat prea tare pedala de accelerație. Prea mulți oameni nevinovați mor din cauza celor care refuză să urmeze câteva reguli simple.


Doar în primele trei zile ale acestei săptămâni, pe raza localităților Cluj-Napoca și Florești s-au înregistrat 10 accidente rutiere soldate cu victime.

Dintre trei accidente grave au avut loc ieri, în urma cărora oameni au ajuns la spital, iar traficul a fost blocat ore în șir. Așadar, pe parcursul zilei de miercuri, un bărbat s-a gândit că ar fi o idee bună să se urce la volan după ce a băut, poate, o bere. A lovit cu mașina o fetiță de doar 6 ani, care a ajuns la spital. Un alt bărbat, în timp ce își conducea autovehiculul pe centura Apahida, nu s-a asigurat corespunzător și a intrat într- altă mașină care circula regulmentar. O persoană a fost rănită grav, iar alte două persoane au fost rănite ușor. Tot ieri, un pensionar s-a gândit că ar fi o idee bună să treacă neregulamentar strada, pe Calea Florești, unde sunt câte două benzi pe fiecare sens. Pietonul a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost lovit de o mașină.


În urma ultimului accident, traficul a fost paralizat mai bine de o oră. Printre oameni s-a creat vâlvă. Toți discutau despre bărbatul care, pentru a economi niște timp, în loc să meargă înspre o trecere de pietoni, s-a aruncat în fața unei mașini. În toiul discuțiilor, la doar câteva sute de metri distanță, chiar când traficul a fost reluat, o altă femeie a făcut slalom printre mașini, cu toate cu pasajul subteran de pe Calea Florești era la 1 minut de mers pe jos de locul în care ea a trecut neregulamentar.

Așadar, eu nu cred că este vorba doar despre un număr mare de vizualizări. Aceste știri sunt publicate pentru a aduce un anumit nivel de conștientizare în rândul participanților la trafic. Chiar și polițiștii clujeni încearcă să găsească metode cât mai bune și cât mai rapide pentru a păstra o legătură constantă cu presa, încercând astfel să scoată în evidență consecințele grave ale unor imprudențe pe care majoritatea le consideră demne de ignorat.


Oameni mor sau ajung să fie atât de grav răniți încât le afectează întreaga viață. Familii rămân fără persoanele iubite. Așadar, poate, ar trebui să citim presa, măcar să învățăm din greșelile altora.

Ultimele Stiri
abonare newsletter