Actualitate

Clujenii pot vota pentru sau împotriva revizuirii Constituţiei

Sâmbătă şi duminică are loc referendumul pentru revizuirea Legii fundamentale privind redefinirea familiei. În Cluj-Napoca sunt 181 de secţii de votare.

Un referendum controversat, care a atras multe critici. Astfel ar putea fi descris scrutinul popular care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni. Dacă unele voci au susţinut inutilitatea lui şi îngrădirea unor drepturi, altele dimpotrivă au subliniat importanţa clarificării noţiunii de căsătorie şi familie. A existat şi opinia că referendumul este neconstituţional. Weekendul acesta vom afla exact cum se poziţionează românii faţă de definirea aceste noţiuni.

La referendumul pentru familie, cetățenii României vor răspunde la întrebarea „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”. Alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”.


Cei care vor dori să îşi exercite dreptul de vot o vor putea face la cele 181 de secţii de votare din ClujNapoca. În judeţul Cluj sunt 656 astfel de secţii.

Forma întrebării este stabilită prin lege, respectiv articolul 7 din Legea nr. 3/2000, actualizată în 2018. Indiferent de tema referendumului, dacă scopul e modificarea Constituției, întrebarea e una standard.


Referendumul pentru revizuirea Constituției în forma adoptată de Parlament se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018 şi se va putea vota între orele 7.00 – 21.00. Suma alocată pentru organizarea scrutinului popuşar de la sfârşitul săptămânii este de 163,712 milioane de lei. 

La Cluj, organizarea referendumului a întâmpinat probleme. Aproape 400 de președinți de secții de votare din județele Cluj și Bihor și alți circa 250 din Arad și Timiș, trași la sorți din Corpul Experților Electorali, s-au retras înainte de referendum invocând motive personale și au fost înlocuiți.


O iniţiativă a Coaliţiei pentru Familie

Referendumul pentru familie 2018 are la bază o inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie. Aceasta este prima inițiativă cetățenească demarată în România de la căderea comunismului în 1989.
CCR a dat aviz favorabil iniţiativei de rezivuire a Constituţiei, după ce Senatul a adoptat, decizional, iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Legii fundamentale potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de trei milioane de cetăţeni.


Un referendum boicotat. Criticile unor politicieni europeni.

Referendumul pentru redefinirea familiei a stârnit o serie de reacţii vehemente, unele dintre acestea venind chiar din partea unor politicieni europeni.

Mai multe clipuri video şi poze, prin care se solicită boicotul referendumului din 6-7 octombrie, au fost postate pe reţelele de socializare, în ultima perioadă, de către diferite organizaţii sau asociaţii. Viral a devenit "Copiii referendumului", apreciat şi contestat deopotrivă de internauţi.
Mai multe pagini şi postări au apărut pe reţelele de socializare cu hashtag-urile: #boicot, #boicotreferendum şi #staiacasa, care îndeamnă internauţii să nu meargă pe 6 şi 7 octombrie la urne. Printre acestea este şi o pagină intitulată “Boicot”, creată în data de 15 septembrie, care este urmărită de 4.000 de persoane şi unde sunt postate diferite motive pentru care lumea nu trebuie să se prezinte la referendum.


“Credem că #boicot este o alegere a celor care nu doresc să legitimeze prin votul lor referendumul din 6 şi 7 octombrie 2018. Prin urmare, comunitatea #boicotlareferendum nu participă la vot. Cu sau fără cvorum, vom sta acasă în ambele zile. Credem că oamenii din România nu aveau nevoie de un referendum în care banii publici sunt cheltuiţi inutil. Credem că întrebarea care a fost formulată pentru referendumul din 6 şi 7 octombrie este una menită să manipuleze alegătorii să voteze tot ce vrea puterea”, se arată în descrierea paginii.

Pe de altă parte, mai mulţi politicieni europeni s-au declarat consternaţi de oprganizarea acestui referendum.

Aceştia i-au trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, pe 2 octombrie, în care îşi exprimă ”consternarea” cu privire la organizarea referendumului pentru familie, apreciind că această redefinire a familiei are potenţialul de a dăuna copiilor din toate familiile.

Europarlamentarii care au semnat scrisoarea cer Executivului de la Bucureşti că toate cuplurile beneficiază de aceeaşi protecţie legală şi că toţi copiii – ”inclusiv copiii părinţilor de acelaşi sex şi copiii şi tinerii LGBTIQ” – au garantat acelaşi nivel de protecţie.

Biserica, implicare directă în campania pentru referendum

Biserica Ortodoxă Română a lansat devreme un îndemn de participare la referendumul pentru familia tradițională, din 6-7 octombrie, și de aprobare a revizuirii Constituției, pe motiv că ar fi un act ”patriotic, național și profund democratic” menit să apere căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Patriarhul Daniel i-a criticat pe cei care nu susțin demersul de modificare a Constituției, invocând ”acțiuni de boicotare agresivă și denigrare injustă a referendumului”. El a mai susținut că trebuie apărat ”darul sacru al vieții persoanei care se naște din iubirea conjugală dintre un bărbat și o femeie”.

abonare newsletter